6-й ветеранський форум у Києві за участі міністерки оборони Нідерландів: що пообіцяли 4 мільйонам ветеранів

У вівторок, 22 серпня, в Києві відбувається VI Міжнародний ветеранський форум. Це масштабний щорічний захід, який традиційно проходить перед Днем Незалежності. У ньому беруть участь ветерани, волонтери, представники влади, ветеранських організацій та міжнародні партнери.

На відкритті форуму-2023 онлайн (у запису) виступили президент Володимир Зеленський, керівник його офісу Андрій Єрмак. Зі сцени до учасників звернулися голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, високі гості з-за кордону та ін.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, яка прибула в Україну, взяла участь у Міжнародному ветеранському форумі особисто.

“Для мене велика честь і задоволення бути тут сьогодні. Я була в Києві рівно один рік тому. Звісно, ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася. І я також завжди вдячна, але ніяковію, коли ви дякуєте мені та Нідерландам за підтримку, яку ми надаємо. Тому що ми хочемо допомогти, ми хочемо зробити все, що в наших силах, ми це відчуваємо. Це наша відповідальність, це наше завдання. Ви ведете війну, але це також і наша війна”, – сказала Оллонгрен зі сцени ветеранського форуму.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму виступі акцентував на п’яти ключових елементах нової ветеранської політики. Перший з них — створення інфраструктури, завдяки якій ветерани отримають якісні та дієві послуги.

Виступ Дениса Шмигаля на форумі

“Ми починаємо з нових підходів роботи ВЛК та МСЕК. Принцип «довідки ходять за військовими», максимальна цифровізація, зокрема електронна черга, залучення якнайбільшої кількості цивільних медзакладів у цей процес. Результат — інклюзивна, комфортна та прозора система без бюрократії та корупції”, — підкреслив Шмигаль.

Паралельно з цим вже зараз уряд формує інститут помічника ветерана. Це індивідуальний супровід захисників у критично важливих для них питаннях. За словами прем’єр-міністра, при ОВА діятимуть спеціальні структурні підрозділи, а на місцях — сервісні офіси у справах ветеранів. Їхнє завдання — координувати виконання державних, регіональних та місцевих програм підтримки.

“Другий елемент нової ветеранської політики — це економічна активність. Вже відкрито шість Центрів ветеранського розвитку при провідних вишах країни. Їх буде ще більше. Це платформи для розвитку професійних навичок, перекваліфікації, отримання нових знань”, — зазначив глава уряду.

Денис Шмигаль підкреслив, що держава стимулюватиме створення та розвиток ветеранського бізнесу. Зокрема, в межах програми безповоротних грантів “єРобота” є ветеранський компонент, завдяки якому можна отримати до 1 млн грн на розвиток власного бізнесу.

“Третій елемент нової ветеранської політики — успішна реабілітація. Ідеться про створення мережі сучасних реабілітаційних центрів по всій Україні. Вони надаватимуть комплексну допомогу: фізична реабілітація, подолання посттравматичного стресового розладу, підтримка рідних та близьких захисників”, — відзначив прем’єр.

Доступне житло — четвертий елемент нової ветеранської політики.  Як повідомив Денис Шмигаль, нещодавно Уряд розширив іпотечну програму “єОселя”. Тепер пільговий кредит під 7% доступний для ветеранів війни та членів їхніх сімей.

“Ветерани є пріоритетними учасниками програми “єВідновлення”. Відповідно, вони першими отримують кошти, за які можуть відремонтувати свою оселю або придбати нове помешкання», — додав очільник уряду.

П’ятий елемент нової ветеранської політики — це вшанування подвигу військових. Він підкреслив, що увічнення пам’яті загиблих воїнів є наскрізною державною політикою.

“Найбільш символічним місцем буде Національне військове меморіальне кладовище, де поховають Героїв, які віддали життя за Україну. Подвиг ветеранів буде частиною національно-патріотичного виховання молоді — в дитячих садочках, школах, вишах. Герої поряд з нами, і кожен повинен їх знати та шанувати”, — наголосив Денис Шмигаль.

У межах форуму прем’єр також ознайомився з виставкою ветеранських бізнесів, яка триває в кулуарах, та поспілкувався із захисниками України.

Зі свого боку, міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила, що на сьогодні вже 400 ветеранів і громадських об’єднань ветеранів отримали грантову підтримку від 500 тис. до 1 млн грн на розвиток бізнесу під час війни. Також вона нагадала, що за результатами війни Україна очікує розростання ветеранського середовища приблизно до 4 мільйонів осіб.

Міністр оборони Олексій Резніков сказав, що триває робота над розв’язанням поточних проблем учасників бойових дій, зокрема щодо отримання статусу УБД, проходження військово-лікарських комісій (ВЛК) та отримання компенсацій за поранення.

“За 9,5 років цієї війни в нас уже близько мільйона учасників бойових дій. Ми знаємо точно їхні поточні проблеми і завдання: це отримання статусу УБД, ВЛК, компенсація за поранення тощо. Ми працюємо з усіх цих питань, і будуть зміни. Наразі уже швидко оцифровуються процеси, буде відчутно менше паперів, черг тощо”, – сказав Резніков.

Міністр зазначив, що через якийсь час “у кожного серед родичів або близьких друзів будуть ветерани”.

“Тому підтримка ветеранів і родичів має дуже важливе значення. Головне завдання в тому, щоб кожен українець, який бачить ветерана, усвідомлював і розумів дві речі: цей воїн пройшов те, що завтра проходитиму я; друге – він/вона виграли для мене час”, – наголосив міністр оборони.

Президент Володимир Зеленський вважає важливим гідну інтеграцію ветеранів у соціальне життя після повернення з війни.

“Ми створили нову українську політику, політику героїв, політику поваги і створення можливостей для всіх наших воїнів, для всіх наших ветеранів, завдяки яким Україна жива”, – сказав він, виступаючи через відеозв’язок на форумі.

“Сьогодні на форумі урядовці представлять пакети рішень, які є першочерговими. Щоб наші ветерани могли гідно інтегруватися в соціальне життя після повернення з війни”, – зазначив Зеленський.

За його словами, “з війни завжди повертаються іншими, ніж пішли на неї. І тому це особливо складно, після всього, через що пройшов, після всього, що довелося пережити, після всіх втрат, які бачив, особливо складно будувати життя. Але ви – герої, ви потрібні Україні. Кожен і кожна, хто бореться заради України, хто наближав і наближає перемоги України”.

“Жодних втрачених поколінь, жодних втрачених можливостей. І, звісно, не втратити час, час життя. Це основні принципи в політиці героїв”, – сказав він.

Президент наголосив, що “все в політиці героїв має бути таким, щоб допомагати людям жити. Будь-яку посадову особу, яка цього не розуміє, буде замінено. Будь-яку нормативну регуляцію, яка затягує час, має бути спрощено”.

“Усе в нашій державі так чи інакше має стати помічником ветерана, як сьогодні є помічником воїнів”, – вважає глава держави.

Трансляція форуму в ефірі телемарафону була перервана через повітряну тривогу.

Читайте також:
Точка опори для миколаївських ветеранів: відбудувалися після обстрілів – відкрили центр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна