Румунія приєдналася до “гарантій безпеки” для України від G7

Румунія приєдналася до декларації країн G7 на підтримку України, представленої на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Про це у понеділок, 24 липня, повідомляє Міністерство закордонних справ Румунії.

Про рішення Румунії приєднатися до декларації про “гарантії безпеки” для України міністерка закордонних справ країни Лумініца Одобеску поінформувала держсекретаря США Ентоні Блінкена під час телефонної розмови.

Як зазначається, вони обговорили останні події в Чорному морі, зокрема наслідки рішення РФ призупинити участь у “зерновій угоді”.

Одобеску і Блінкен засудили нещодавні російські атаки по цивільному населенню та річковій і морській інфраструктурі на півдні України.

Глава МЗС Румунії представила заходи, які вже були вжиті її країною, а також заходи, передбачені в короткостроковій і середньостроковій перспективі для підтримки транзитних потужностей для сільськогосподарської продукції з України.

Як писала “Новинарня“, у середу, 12 липня, під час саміту НАТО лідери країн “Великої сімки” погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Вона передбачає довгострокову підтримку у сфері безпеки та економічної сфери для нашої країни.

Саміт НАТО у Вільнюсі. Контекст

Щорічний саміт НАТО проходив у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.
11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у Вільнюсі в середу, 12 липня. Вона відбулася.

Раніше вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це мало бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації. Лідери України до останнього вірили в позитивне рішення і провели для цього “дипломатичну спецоперацію” напередодні саміту. Коли стало відомо, що в фінальному комюніке не буде запрошення, офіс президента видав провокаційний твіт, намагаючись переламати ситуацію, але марно.

За запрошення України підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та ще деякі країни так і не погодилися на швидкий вступ Києва, натомість 12 липня країни “Групи семи” запропонували Україні наразі інші безпекові гарантії.

Прийняте 11 липня комюніке Вільнюського саміту хоча й не містить запрошення України до вступу в Альянс, на чому наполягав Київ, але в ньому є доволі позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу – це скоротить тривалість вступу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, “коли будуть досягнуті умови”.

У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП). Цей інструмент вже є у розпорядженні України, програма виконується.

Зрештою по дорозі з Вільнюса Зеленський назвав саміт “хорошим результатом”.

Читайте також:
10 держав долучилися до “гарантій безпеки” для України, які погодили лідери G7

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна