“Безпрецедентно й абсурдно”: Зеленський по дорозі на саміт НАТО розкритикував обтічне рішення, що готується

Після появи інформації з Вільнюса про те, що на саміті НАТО буде оформлено запрошення до України лише “рухатися вперед”, а не вступати до Альянсу, президент Володимир Зеленський видав різку заяву, розкритикувавши партнерів за такий підхід.

Про це йдеться в повідомленні, поширеному на каналі Зеленського о 13:06 у вівторок, 11 липня.

“Ми цінуємо наших союзників. Ми цінуємо нашу спільну безпеку. І ми завжди цінуємо відкриту розмову.
Україна буде представлена у Вільнюсі, на саміті НАТО. Бо це – повага. Але Україна теж заслуговує на повагу”, – написав Зеленський по дорозі на саміт.

“Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України.

Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України…

Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу. А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор”, – заявив президент України.

“Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті”, – додав Зеленський.

Як відомо, президент Володимир Зеленський прибуде до Вільнюса у вівторок, 11 липня. Він візьме участь у саміті НАТО ввечері, а також у засіданні Ради Україна-НАТО в середу. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг перед початком саміту НАТО у Вільнюсі.

Досі незрозуміле остаточне формулювання саміту, яке країни НАТО мають схвалити консенсусом щодо ймовірного запрошення України.

Але вранці 11 липня президент Литви Гітанас Науседа розповів про проєкт, що готується, так: “Я думаю, що буде запрошення (у рішенні НАТО щодо України) – але запрошення рухатися вперед, а не просто відкривати двері для вступу до НАТО просто зараз, бо тоді у нас буде дискусія про активацію статті 5 (про колективну безпеку)“.

Читайте також:
На початку саміту НАТО Україна провела “дипломатичну спецоперацію” та має високі шанси на успіх, – ЗМІ

Саміт НАТО у Вільнюсі. Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.
11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у Вільнюсі в середу, 12 липня.

Донедавна вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

За запрошення України вже підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та ще деякі країни не погоджуються на швидкий вступ Києва, натомість пропонують інші безпекові гарантії.

10 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину відмовитися від блокування швидкого приєднання України до НАТО.

Читайте також:
Блок НАТО досяг згоди щодо регіональних планів протидії нападу Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна