Зеленський підтвердив поїздку на саміт НАТО. Там його чекає Байден на двосторонню зустріч

Президент США Джо Байден у межах саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі проведе дві двосторонні зустрічі високого рівня – із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та президентом України Володимиром Зеленським.

Про це стало відомо виданню Politico від двох поінформованих джерел 10 липня.

За інформацією видання, у вівторок, 11 липня, Байден зустрінеться з Ердоганом, щоб переконати його схвалити вступ Швеції до НАТО. А на середу, 12 липня, запланована – хоч остаточно й не узгоджена – зустріч лідерів США та України.

Як пише Politico, Байден намагатиметься переконати Зеленського, що усунення низки бюрократичних перешкод і реформ, а також “значні безпекові зобов’язання” з боку США та деяких союзників по НАТО – це максимум, який Київ може отримати у Вільнюсі цього року.

Зеленський у вечірньому зверненні у понеділок фактично підтвердив участь у саміті Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі.

Попри те, що його візит підтверджував генсек Столтенберг, президент України прямо не сказав, що буде присутній у Вільнюсі особисто. Але звернення завершив словами: “Це честь для мене – представляти таких людей і таку Україну!”

Також президент України згадав про заплановані в межах Вільнюського саміту “двосторонні зустрічі різного рівня – країни Європи, Америка, Канада, Японія”.

“Пріоритети абсолютно очевидні – це протиповітряна оборона для наших міст, для всіх громад на всій території країни, ми працюємо над створенням повноцінного повітряного щита”, – додав Зеленський.

Він сказав, що робота над конкретними формулюваннями стосовно України у підсумковому документі саміту НАТО ще не завершена.

До останнього українська сторона не підтверджувала й не спростовувала участь президента в саміті Альянсу 11 та 12 липня.

Читайте також:
У НАТО домовилися спростити Україні шлях вступу до Альянсу – скасують ПДЧ

Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс.

Доти вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

За запрошення України вже підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та, ймовірно, ще деякі країни не погоджуються на швидкий вступ Києва, натомість пропонують інші безпекові гарантії.

10 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину відмовитися від блокування швидкого приєднання України до НАТО.

Читайте також:
Німецькі ВПС осоромилися, показавши, як три “Петріоти” показово охороняють аеропорт Вільнюса перед самітом НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна