Ердоган у Вільнюсі погодився розблокувати вступ Швеції до НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Туреччина погодилася схвалити вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу “якнайшвидше”.

Про це він повідомив у понеділок, 10 липня, у Вільнюсі, куди лідери країн-членів Альянсу прибули для участі в саміті.

Він поширив відповідне фото з дописом у твіттері.

За словами Столтенберга, після тристоронньої зустрічі за участю прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона президент Туреччини “погодився спрямувати протокол про ратифікацію вступу Швеції до НАТО у Велику національну асамблею якнайшвидше і сприяти його схваленню”.

“Це історичний крок, який робить усіх членів НАТО сильнішими та безпечнішими”, – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО також констатував, що Швеція виконала всі умови меморандуму, укладеного на минулорічному саміті Альянсу в Мадриді, щоб задовольнити занепокоєння Туреччини в питанні безпеки. Йдеться про зміну конституції та зняття заборони на експорт зброї до Анкари.

“Швеція й Туреччина погодились сьогодні укласти двосторонній безпековий компакт. НАТО також значно посилить свою роботу в цій сфері, тож я вперше засную у штаб-квартирі НАТО посаду спецкоординатора з питань контртероризму”, – додав Столтенберг, якого цитує “Європейська правда“.

Таким чином, Швеція стане 32-ю державою-членом НАТО, коли її протокол про вступ ратифікують Туреччина й Угорщина, яка координує свою позицію з Анкарою, та після завершення формальних процедур.

Столтенберг на пресконференції відмовився спрогнозувати, коли саме це може статися.

Нагадаємо, Швеція разом із Фінляндією 18 травня 2022 року подали заявку на вступ до НАТО, намагаючись посилити свою безпеку на тлі вторгнення військ Росії в Україну та погроз росіян Європі. Туреччина стримувала процедуру вступу. Тоді як фіни 4 квітня 2023-го таки стали 31-м членом Альянсу, Туреччина і далі гальмувала вступ Швеції, посилаючись на її нібито недостатню боротьбу з тероризмом. Ішлося про те, що Стокгольм надає притулок курдським сепаратистам, із якими воює турецька влада.

Пошук компромісу до останнього видавався малоймовірним, адже Ердоган донедавна повторював умову щодо курдів, а 10 липня несподівано заявив, що підтримає членство Швеції в НАТО, якщо Європейський Союз відкриє двері для його країни.

Читайте також:
Ердоган назвав умови, за яких Туреччина погодиться на вступ у НАТО Швеції та Фінляндії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна