Прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО

Прем’єр-міністр Естонії Кайя Каллас анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО на липневому саміті Альянсу.

Про це, в позитивній конотації, вона заявила в середу, 28 червня, на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

“Я впевнена, що єдина дієва гарантія безпеки для України — це членство в НАТО. Однак я не хочу передбачати сюрприз, який буде розкрито на саміті у Вільнюсі”, — сказала Каллас.

Зі свого боку Єнс Столтенберг висловив упевненість у тому, що лідери, які зібралися на зустрічі, “прийдуть до єдиного рішення” щодо приєднання України до НАТО.

“Ще рано робити припущення про результати саміту. Зараз відбуваються консультації, як зазвичай під час ухвалення важливих рішень. Однак я абсолютно впевнений, що лідери, які зібралися на саміті, прийдуть до єдиного рішення щодо того, як відреагувати на очікування України щодо її членства”, — наголосив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

Цього ж дня, 28 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що членство України в НАТО гарантуватиме, що в регіоні пануватимуть мир і свобода.

Контекст

11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт лідерів країн, яка має стати вирішальною у питанні членства України в Альянсі.

“Вільнюський саміт можна буде вважати успішним, якщо союзники зроблять рішучий крок від розмитих формулювань про те, що Україна стане членом НАТО, до чіткого алгоритму, який покаже, як і коли це станеться”, – каже заступник глави МЗС Євген Перебийніс.

Офіційний Київ вважає, що за два тижні зможе переконати лідерів держав-союзників проголосувати за те рішення, яке запропонувала Україна.
Письмова пропозиція Києва вже є “на столі” у всіх столицях Альянсу. Україна вже визнає, що вступ до НАТО під час війни не відбудеться, однак це не заважає Альянсу політично запросити Україну до членства вже зараз.

Попри оптимізм Банкової, це питання досі не вирішене. Головна перепона цьому – позиція президента США Джо Байдена. Однак переговори тривають.

Читайте також:
Резніков очікує від Вільнюського саміту НАТО чітких термінів та умов вступу України до Альянсу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна