НАБУ викрила ексміністра Степанова на корупційних махінаціях міжнародного масштабу в ДП “Україна”

Національне антикорупційне бюро заявило про викриття корупційної схеми на державному підприємстві “Поліграфічний комбінат Україна” у 2013-2016 роках, коли його очолював Максим Степанов, який пізніше був головою Одеської ОДА за каденції президента Порошенка та міністром охорони здоров’я – за каденції Зеленського.

Про це йдеться в повідомленнях НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в п’ятницю, 21 липня.

Співрозмовник LIGA.net у правоохоронних органах розповів, що 20 липня Степанову повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу України.

За версією слідства, у 2013 році тодішній голова поліграфкомбінату придбав на підставних осіб естонську компанію, через яку організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків для паспортів, ID-карт, посвідчень водія тощо. Компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за цінами, які були завищені у чотири-шість разів. За цією схемою з підприємства вивели понад 450 млн грн.

Також, вважає слідство, підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів, що дозволяло їм отримувати додаткову винагороду у формі роялті. Кабінет Міністрів за ініціативи НАБУ і САП припинив ці виплати на початку 2022 року.

Бюро стверджує, що частину грошей у розмірі майже $1,5 млн головний підозрюваний легалізував в Україні, зокрема шляхом фіктивного продажу корпоративних прав за завищеною вартістю.

Загалом у справі п’ятеро підозрюваних. Крім Степанова, це колишній начальник відділу поліграфкомбінату, двоє громадян Естонії, які працювали в компанії-прокладці, та ще один українець, якого вважають пособником.

Інфографіка: НАБУ

У викритті схеми, яка існувала у поліграфкомбінаті “Україна”, взяли участь слідчі не лише з України, а й з Естонії та Франції.

За результатами діяльності спільної слідчої групи в Естонській Республіці викрито її громадянина, який перевіряється правоохоронними органами різних країн на причетність до організації складної системи відмивання коштів по цілому світу. Окрім нього правоохоронцями Естонії повідомлено про підозру у легалізації коштів ще трьох громадян Естонії.
Французькі правоохоронці надають оцінку законності інших осіб на території Франції.

Максим Степанов був міністром охорони здоров’я із 30 березня 2020 року до 18 травня 2021 року, його звільнила Верховна Рада на вимогу президента Зеленського. Прем’єр-міністр Шмигаль під час розгляду питання про звільнення Степанова заявив, що роботу МОЗ у сфері організації вакцинації проти COVID-19 важко назвати ефективною.
Із 12 січня 2017-го до 10 квітня 2019 року він очолював Одеську обласну держадміністрацію та наприкінці каденції виступив проти президента Порошенка й обрав сторону Зеленського.

Читайте також:
“Голос” вимагатиме розслідування діяльності Степанова на посаді очільника МОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна