Воллес підтвердив, що планує залишити посаду міністра оборони Британії й більше не балотуватися

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив інформацію про те, що має намір залишити цю посаду й політику загалом.

Про це він сказав в інтерв’ю The Times, пише “Європейська правда”.

Воллес, який найдовше серед консерваторів обіймає посаду міністра оборони, підтвердив наміри залишити посаду під час наступних перестановок у британському уряді, що очікуються восени, а також те, що не збирається балотуватися як депутат на наступних виборах.

“Я не буду висуватися наступного разу”, – сказав Воллес. Водночас він додав, що не складатиме мандат достроково і створювати потребу додаткових виборів.

Міністр нагадав, що його шлях у політику починався з парламенту Шотландії 1999 року, та десь 7 років він “провів з трьома телефонами біля ліжка”.

Воллес повідомив прем’єр-міністрові Ріші Сунаку про свої наміри ще 16 червня. Він хотів тримати новину у таємниці до більш сприятливого моменту, коли ця звістка не сприяла б наративу про спадання підтримки Консервативної партії. Проте інформація про ці подальші плани міністра оборони днями почала з’являтися у британській пресі.

На запитання про те, які думки заважають йому спати вночі, Воллес сказав, що це поєднання “триваючої загрози від Росії Володимира Путіна, все більш агресивного Китаю і терористичних груп”, та наголосив, що справді стурбований з приводу російської загрози у майбутньому.

Однією з причин рішення Воллеса залишити політику називають те, що прем’єр-міністру Сунаку не вдалося переконати президента США Джо Байдена та інших лідерів держав НАТО в тому, що Воллес повинен стати наступним генсекретарем Альянсу.

Найімовірнішим наступником Воллеса на посту глави міноборони Британії називають головного секретаря казначейства Джона Глена.

Також можливими наступниками вважаються міністр безпеки Том Тугендхат і колишня міністерка зовнішньої торгівлі Енн-Марі Тревельян.

Передісторія

У кулуарах саміту НАТО у Вільнюсі глава міноборони Британії Бен Воллес поскаржився журналістам, що українці постійно вимагають від Заходу зброї, але при цьому висловлюють недостатньо подяки.

“Хочемо ми цього чи ні, але люди хочуть бачити дрібку подяки… Іноді ви просите країни відмовитися від власних запасів [зброї]. Знаєте, ми не Amazon (найбільша у світі за обігом компанія, що продає й доставляє товари через інтернет – “Н”). Я сказав їм (владі в Києві) це торік, коли проїхав 11 годин, щоб отримати [від українських лідерів] список [зброї, яку ще слід надати для ЗСУ]”, – сказав він.

Після цього президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона завжди була вдячна Британії за надану допомогу.

Згодом Воллес наголосив, що його слова були викривлені. За словами міністра, він говорив про необхідність визнання Україною того, “що в багатьох країнах і в деяких парламентах немає такої сильної підтримки, як у Великій Британії”, і його слова були адресовані не до урядів, а до громадян і парламентів міжнародної спільноти.

“Своїми коментарями я намагався показати, як важливо пам’ятати, що ми повинні не говорити самі з собою, а докладати зусиль, щоб достукатися до інших громадян, яких ще необхідно переконати”, – зауважив глава британського міноборони.

Бена Воллеса називають одним із найактивніших лобістів підтримки й надання військової допомоги Україні у війні проти РФ.

Читайте також:
Зеленський із сарказмом попросив більше дякувати Воллесу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна