Замість Маркуса головним сержантом 47 омбр “Магура” став Віталій Аверін

оновлено

Валерій Маркус після його рапорту знятий із посади головного сержанта 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Магура”, яка бере участь у наступі на Запорізькому напрямку. Замість нього цю посаду обійняв Віталій Аверін “Авер”.

Про це ввечері в четвер, 13 липня, повідомила пресслужба підрозділу.

“Віталія Аверіна призначено головним сержантом 47-ї окремої механізованої бригади”, – сказано в повідомленні на фейсбук-сторінці військової частини.

За інформацією підрозділу, “Авер” пішов на війну добровольцем у 2014 році, долучився до лав батальйону “Донбас”. Брав участь у боях за Іловайськ, Широкине, Попасну. За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

У 47 омбр Аверін раніше був головним сержантом одного із підрозділів.

Згодом стало відомо, що Валерій Маркус переведений у 67 омбр “ДУК”.

Читайте також:
“Маємо згуртуватися”: командир 47-ї бригади Стафф відповів на винесення конфлікту Маркуса в публічну площину

Валерій Маркус і 47-ма бригада “Магура”. Передісторія

Як писала “Новинарня“, 11 липня головний сержант 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Магура” Валерій Маркус написав рапорт на звільнення із займаної посади у цій військовій частині через категоричну незгоду з заступником командира бригади Іваном Шаламагою, разом із яким він створював підрозділ. “Збудувати військову частину згідно тих цінностей, які ми декларували на початку її створення, нам не дозволили”, –  заявив Маркус, опублікувавши в соцмережі рапорт із проханням понизити його до посади командира бойової машини – командира механізованого відділення механізованого взводу. Його заява отримала широкий суспільний резонанс.

Колишній боєць 25-ї бригади ДШВ, ветеран АТО, популярний блогер і письменник Валерій Маркус (Ананьєв) із квітня 2022 року почав створювати окремий батальйон/полк ЗСУ, отримавши сприяння вищого командування.

Разом із Маркусом підрозділ створював 26-річний капітан Іван Шаламага “Бескид”, який був заступником комбата в 30 омбр. Під час повномасштабного вторгнення Бескид брав участь в обороні Попасної, Новологугаснького, Вуглегірської ТЕС. Так Шаламага став наймолодшим командиром батальйону, а згодом – полку. Маркус у підрозділі, що розростався, і надалі обіймав посаду головного сержанта. Він активно використовував власний благодійний фонд, щоб збирати кошти на потреби військової частини, вів блог, у якому розповідав про формування підрозділу, питання сержантської служби тощо.

У листопаді 2022 року на базі полку створили нову 47-у механізовану бригаду. Шаламага став заступником командира бригади, а очолив її 28-річний Олександр Сак “Стафф”. Раніше він очолював 3-й батальйон 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”, повний кавалер ордена Богдана Хмельницького, отримав чотири поранення та контузії.

Командування 47-ї бригади – Іван Шаламага, Олександр Сак, Валерій Маркус

Підрозділ тривалий час тренувався, екіпірувався, отримував озброєння, зокрема західне. З початку червня 2023 року 47-ма бригада з початку червня бере участь у контрнаступі ЗСУ на Запорізькому напрямку, зокрема веде важкі бої поблизу села Роботине на Запоріжжі, зазнає втрат.

Після одного зі штурмів Маркус записав резонансне відео та оголосив багатомільйонний збір на потреби бригади, який одразу був закритий. Невдовзі після цього він був запрошений до офісу президента на зустріч із Володимиром Зеленським та Андрієм Єрмаком.

До 11 липня це не озвучувалося, але відомо, що Маркус був невдоволений стилем керівництва командирів бригади в зоні бойових дій.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна