Очільника “Київміськбуду”, який виїхав за кордон завдяки довідці про інвалідність і підкорив Еверест, відсторонили від посади

Очільника “Київміськбуду” Ігоря Кушніра, який виїхав за кордон завдяки довідці про інвалідність і підкорив Еверест, відсторонили від посади.

Про це в четвер, 6 липня, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

“На мою вимогу відбулося спільне засідання Наглядової ради та Правління ПрАТ «Київміськбуд», де було ухвалене рішення про проведення аудиту діяльності компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм. На цей час керівник «Київміськбуду» Ігор Кушнір відсторонений від виконання обовʼязків”, – йдеться в повідомленні.

Він також поінформував, що наразі працює тимчасова контрольна комісія, яку створили депутати Київради.

“І вона теж надасть результати перевірки діяльності ПрАТ «Київміськбуд» та її керівництва. Наглядова рада доручила «Київміськбуду» продовжувати здійснювати діяльність щодо виконання зобов’язань перед інвесторами”, – резюмував Кличко.

Напередодні стало відомо, що президент “Київміськбуду” Ігор Кушнір, який у травні 2023 року підкорив Еверест, покинув територію України через довідку про інвалідність. Однак як йому вдалося піднятися на таку вершину, маючи проблеми зі здоров’ям, залишається загадкою.

Під час розслідування журналісти Bihus.info також виявили на Лазуровому узбережжі Франції віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини президента “Київміськбуду” Ігоря Кушніра. Водночас він заявляє, що не має майна поза межами України.

Вілла знаходиться у містечку Вільфранш-сюр-Мер, поблизу Ніцци. Вона має назву Cayo та площу 850 квадратних метрів. Усередині шість спалень та особистих ванних кімнат, велика вітальня у бежевих тонах, винний льох, простора кухня. Маєток розташовано на закритій території, площею понад 5 000 квадратів. Тут також є басейн з панорамним видом на море, великий сад і гараж на вісім авто.

Скріншот з відео

Процес угоди розпочався у 2019 році, коли кіпрська компанія Оксани Кушнір “Koksi Holding” домовилася про купівлю французької фірми “SCP Cayo” (на яку і записано віллу) та сплатила аванс. Фінальний етап оформлення відбувся навесні 2020-го.
Підтвердження цієї операції журналісти знайшли у фінансових документах компанії, яка продала компанію “Koksi Holding”, і в аудиторському звіті самої “Koksi Holding2. В останньому йдеться про вартість майже 19 мільйонів євро. Французькі рієлтори, з якими Bihus.Info консультувалися перед ефіром, оцінили маєток у 20 мільйонів євро.

У відповідь на прохання прокоментувати купівлю дорогого активу Ігор Кушнір листом відповів, що не є власником ні рухомого, ні нерухомого майна поза межами України.

Довідка

Ігор Кушнір більше 10 років займає посаду президента “Київміськбуду” – компанії, яка на 80% належить місту Київ. Раніше журналісти показали, як на виведеній землі з “Київміськбуду” у Козині бізнес-оточення та родичі Кушніра збудували закрите котеджне містечко. Вартість зведених там будинків можна оцінити у понад 3 мільйони доларів.

Тоді ж діяльністю “Київміськбуду” зацікавилися і в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ щодо діяльності “Київміськбуду”.

Справи компанії в останні роки йшли не надто добре, а на початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з бюджету.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна