Очільник “Київміськбуду” виїхав за кордон завдяки довідці про інвалідність і підкорив Еверест

Президент “Київміськбуду” Ігор Кушнір, який у травні 2023 року підкорив Еверест, покинув територію України через довідку про інвалідність. Однак як йому вдалося піднятися на таку вершину, маючи проблеми зі здоров’ям, залишається загадкою.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info.

“Президент “Київміськбуду” Ігор Кушнір зі своєю дружиною Оксаною у травні цього року піднялися на Еверест. Спортивні медіа розповідали про це як про вау-подію: перша українська пара на вершині Землі. От тільки як посадовцю вдалося виїхати через стан здоров’я і підкорити таку вершину, яка дається не всім підготовленим здоровим людям, — загадка”, — пишуть журналісти.

Як зазначається, Кушнір у 2022 році регулярно, щонайменше чотири рази, виїжджав за кордон, де сумарно пробув до восьми місяців. Із джерел журналісти з’ясували, що в документах для виїзду Кушніра містилась довідка про інвалідність.

Крім того, підйом на Еверест Кушніру та його дружині Оксані обійшовся у 150 000 доларів.

Кушнір заявив, що перетинав кордон на законних підставах, зокрема – для медичних консультацій щодо онкологічного захворювання. Він також запевнив, що знятий з військового обліку згідно з  чинним законодавством.

Як пише “УП“, представники пресслужби Кушніра підвтердили інвалідність глави “Київміськбуду”.

“Кушнір, дійсно, має третю групу інвалідності, адже з 2005 року бореться із онкологічною хворобою (меланома), що зумовлює, у відповідності до закону, наявність інвалідності третьої групи та періодичні обстеження, у тому числі і за межами України. Йому було проведено низку операцій з видалення метастаз у різних органах та видалення самих внутрішніх органів. Водночас з цим, він є досвідченим альпіністом, який піднявся на два “восьмитисячника” та сім “семитисячників”.

Підкорення Евересту було мрією Кушніра, яку йому вдалось здійснити лише у цьому році. Вони з дружиною підняли прапор України на найвищу вершину світу”, – заявили вони.

Під час розслідування журналісти Bihus.info також виявили на Лазуровому узбережжі Франції віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини президента “Київміськбуду” Ігоря Кушніра. Водночас він заявляє, що не має майна поза межами України.

Вілла знаходиться у містечку Вільфранш-сюр-Мер, поблизу Ніцци. Вона має назву Cayo та площу 850 квадратних метрів. Усередині шість спалень та особистих ванних кімнат, велика вітальня у бежевих тонах, винний льох, простора кухня. Маєток розташовано на закритій території, площею понад 5 000 квадратів. Тут також є басейн з панорамним видом на море, великий сад і гараж на вісім авто.

Скріншот з відео

Процес угоди розпочався у 2019 році, коли кіпрська компанія Оксани Кушнір “Koksi Holding” домовилася про купівлю французької фірми “SCP Cayo” (на яку і записано віллу) та сплатила аванс. Фінальний етап оформлення відбувся навесні 2020-го.
Підтвердження цієї операції журналісти знайшли у фінансових документах компанії, яка продала компанію “Koksi Holding”, і в аудиторському звіті самої “Koksi Holding2. В останньому йдеться про вартість майже 19 мільйонів євро. Французькі рієлтори, з якими Bihus.Info консультувалися перед ефіром, оцінили маєток у 20 мільйонів євро.

У відповідь на прохання прокоментувати купівлю дорогого активу Ігор Кушнір листом відповів, що не є власником ні рухомого, ні нерухомого майна поза межами України.

Довідка

Ігор Кушнір більше 10 років займає посаду президента “Київміськбуду” – компанії, яка на 80% належить місту Київ. Раніше журналісти показали, як на виведеній землі з “Київміськбуду” у Козині бізнес-оточення та родичі Кушніра збудували закрите котеджне містечко. Вартість зведених там будинків можна оцінити у понад 3 мільйони доларів.

Тоді ж діяльністю “Київміськбуду” зацікавилися і в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ щодо діяльності “Київміськбуду”.

Справи компанії в останні роки йшли не надто добре, а на початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з бюджету.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна