У Берліні з’явилося нове графіті з Героєм України Олександром Мацієвським. ФОТО

У Берліні з’явилося нове графіті із зображенням Героя України Олександра Мацієвського.

Намалював його на збереженому шматку Берлінської стіни молодий український художник Тімоті Максименко, який останніми роками живе і працює переважно за кордоном.

Фото графіті публікує агенція Getty Images.

Фотогалерея:

New Berlin Wall Graffiti Memorializes Oleksandr Matsiyevsky New Berlin Wall Graffiti Memorializes Oleksandr Matsiyevsky New Berlin Wall Graffiti Memorializes Oleksandr Matsiyevsky
<
>
BГрафіті із зображенням Героя України Олександра Мацієвського. Берлін, 25 червня 2023 року. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Це вже не перше графіті із зображенням Мацієвського у столиці Німеччини. Раніше його зображення з’явилося також на стіні будинку за адресою Schwedter Str. 29, 10435.

Розстріл воїна за слова “Слава Україні!”: передісторія

Як писала “Новинарня“, 6 березня в соцмережах почало ширитися відео з російських джерел, на якому видно як окупанти розстрілюють беззбройного чоловіка в однострої ЗСУ біля окопу. Він перед смертю затягується цигаркою, спокійно каже: “Слава Україні!”, після чого гине під вогнем з автоматичної зброї.

Відео сколихнуло українські соцмережі. Тисячі користувачів та органи влади долучилися до флешмобу вшанування загиблого героя.

Про відео у вечірньому відеозверненні говорив президент Зеленський.

Ця подія стала новиною світового масштабу. Високопосадовці на Заході, аж до генсека ООН, прокоментували цей розстріл як черговий приклад воєнних злочинів російської армії в Україні.

8 березня регіональне управління Сил територіальної оборони “Північ” ЗСУ поширило заяву про те, що український військовополонений, якого розстріляли росіяни на вірусному відео за слова “Слава Україні!” – це боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області з Ніжина Олександр Мацієвський. Його тіло було повернуте на підконтрольну територію, ідентифіковане і поховане 14 лютого.

Портрет Олександра Мацієвського та кадр відео перед розстрілом

Що саме трапилось під час бою, невідомо. Олександр виходив у бій у повному бойовому спорядженні. Він був за посадою снайпером роти вогневої підтримки, але через певні обставини у цей бій він пішов зі звичайним автоматом.
Очевидно, відео зняте вже після того, як за невідомих обставин Мацієвський був захоплений у полон, оскільки ніякого спорядження на ньому на відео не було.

Побратими впевнені, що Мацієвський зробив усе належне, він не здавався, а був захоплений раптово, не маючи можливості вести бій. Це могло статися через складну обстановку зустрічного бою, оскільки ворог вже фактично досягнув наших позицій, їх могли обійти з тилу або з флангу.
12 березня за результатами розслідування й експертизи CБУ остаточно підтвердила особу героя.

Того ж дня президент Зеленський надав Олександрові Мацієвському звання Героя України.

Читайте також:
“І мільйони відповідатимуть “Героям слава”: Зеленський заговорив словами Бандери, коментуючи відео з розстрілом полоненого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна