Президент надав звання Героя України Олександру Мацієвському, якого окупанти розстріляли за слова “Слава Україні!”

Президент Володимир Зеленський посмертно надав звання Героя України військовослужбовцю Сил ТрО Збройних сил України Олександру Мацієвському, розстріляному російськими окупантами після слів “Слава Україні!”.

Про це глава держави заявив у спеціальному відеозверненні в неділю, 12 березня – одразу після того, як СБУ повідомила про остаточну ідентифікацію особи Мацієвського.

“Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його “Слава Україні!”, – сказав Зеленський.

“Ми зараз живемо у той час, коли всі історичні складнощі для України можемо перемогти. Можемо! Якщо будемо берегти нашу єдність, одне одного і нашу державу. Я дякую всім, хто дбає про Україну та українців! Я дякую всім, хто дбає про нашу єдність – і про єдність світу заради України! Дякую кожному і кожній, хто зараз у бою за незалежність нашої держави!
Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за Україну! Усім, кого ми згадуємо, коли говоримо “Слава Україні!” – зазначив президент.

Читайте також:
“Я бачив, як убили мого батька!”
Бійцем, якого росіяни розстріляли за слова “Слава Україні”, виявився тероборонівець Олександр Мацієвський

Розстріл воїна за слова “Слава Україні!”: передісторія і плутанина

Як писала “Новинарня“, 6 березня в соцмережах почало ширитися відео з російських джерел, на якому видно як окупанти розстрілюють беззбройного чоловіка в однострої ЗСУ біля окопу. Він перед смертю затягується цигаркою, спокійно каже: “Слава Україні!”, після чого гине під вогнем з автоматичної зброї.

Кадр відео

Відео сколихнуло українські соцмережі. Тисячі користувачів та органи влади долучилися до флешмобу вшанування загиблого героя. Про відео у вечірньому відеозверненні говорив президент Зеленський.

Ця подія стала новиною світового масштабу. Високопосадовці на Заході, аж до генсека ООН, прокоментували цей розстріл як черговий приклад воєнних злочинів російської армії в Україні.

У соцмережах виникло кілька припущень щодо особи загиблого. Зокрема, припускали, що це Тимофій Шадура із Житомирщини.

Родичі цього солдата на початку лютого повідомляли про те, що військовий зник безвісти 3 лютого у районі села Залізнянське, на північ від Бахмута на Донеччині. На фото, яке виставили для розшуку, Шадура справді схожий на розстріляного полоненого на відео. Рідні підтвердили цю схожість.

Тимофій Шадура у молодості, під час строкової служби

Про те, що бійцем із вірусного відео, швидше за все, є військовослужбовець 3-го батальйону 30 омбр ЗСУ імені Костянтина Острозького Тимофій Шадура, 7 березня інформувала пресслужба військової частини. Однак “тридцятка” не стверджувала це напевно.

“Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз”, – додала бригада.

Командир 30-ї окремої механізованої бригади Володимир Сіленко у коментарі “Суспільному” засвідчив, що в їхній в/ч служив Тимофій Шадура, який імовірно є тим військовим, якого росіяни розстріляли після слів “Слава Україні”. Але, за словами Сіленка, “ми офіційно ще не можемо підтвердити особистість, тому що є сумніви, навіть, у його близьких. На жаль, ті хто був поруч з ним, загинули або в тяжкому стані в шпиталях. Сестра, яка бачила відео та фото, і то невпевнено каже: так це він…” – зазначив комбриг.

Інформацію від 30 омбр щодо Шадури поширили також пресслужба Генштабу ЗСУ та Командування Сухопутних військ.

Портрет Олександра Мацієвського та кадр відео перед розстрілом

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов провів власне розслідування та в дописі 7 березня стверджував, що загиблий із відео – не Шадура, а боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області з Ніжина Олександр Мацієвський.

Бутусов написав у фейсбуці: “30 грудня з самого ранку рота вогневої підтримки, в якій Олександр Мацієвський мав посаду снайпера, зайняла позиції в районі міста Соледар Донецької області. Вони мали вийти на лінію зіткнення, закріпитись та втримати лісопосадку, щоб прикрити напрямок, на якому вже не було наших військ. Ворог був близько, але інформації де знаходився противник у підрозділу не було, треба було діяти швидко, щоб врятувати наші війська у Соледарі.

Оскільки наших сил було мало, а фронт треба було контролювати широкий, взвод Мацієвського отримав низку окремих позицій у гущавині чагарнику, які не дозволяли візуальне спостереження одна за одною. На крайньому фланзі на позицію було розміщено п’ять бійців, разом з Олександром Мацієвським.
У наших бійців не було часу на вивчення обстановки, організацію оборони, розвідку, оскільки майже одразу сходу вони були атаковані противником, який вже висунувся на рубіж розгортання нашого підрозділу. Фактично зав’язався зустрічний бій, який тривав по всій позиції 12 годин. Ніжинська тероборона втримала лісопосадку, втримала всі позиції, крім однієї. Під час бою зв’язок з групою бійців та Олександром Мацієвським було втрачено. Спроби його взводу дістатись цих позицій зустріли вогонь ворога, було зрозуміло, що позицію захоплено.
Що саме трапилось під час бою, невідомо. Олександр виходив у бій у повному бойовому спорядженні. Він був за посадою снайпером роти вогневої підтримки, але через певні обставини у цей бій він пішов зі звичайним автоматом.
Очевидно, відео зняте вже після того, як за невідомих обставин Олександр Мацієвський був захоплений у полон, оскільки ніякого спорядження на ньому на відео не було.
Побратими впевнені, що Мацієвський зробив усе належне, він не здавався, а був захоплений раптово, не маючи можливості вести бій. Це могло статися через складну обстановку зустрічного бою, оскільки ворог вже фактично досягнув наших позицій, їх могли обійти з тилу або з флангу.
У лютому тіло Олександра Мацієвського та двох його побратимів було повернуто додому, але на той момент ніякої інформації про обставини його загибелі не було. Результати судово-медичної експертизи відповідають пораненням, які видно на відео. Тіла ще двох зниклих бійців не повернуто, побратими чекають інформації про їхню долю”.
8 березня регіональне управління Сил територіальної оборони “Північ” ЗСУ поширило заяву про те, що український військовополонений, якого розстріляли росіяни на вірусному відео за слова “Слава Україні!” – не Тимофій Шадура, як досі вважали, а Олександр Мацієвський. Його тіло було повернуте на підконтрольну територію, ідентифіковане і поховане 14 лютого.

Олександр Мацієвський

Щодо ідентифікації Мацієвського як воїна на “розстрільному” відео, то йшлося про таке: є характерна прикмета Олександра – закритий пластирем забій над правою бровою. Мацієвський отримав забій приблизно за два тижні до загибелі. Також прикметою є зелений шеврон ЗСУ, який подарував бійцеві його командир взводу. Він має особливості, оскільки робився на замовлення.

“Ключовим фактом є посмертна судово-медична експертиза, яка була зроблена перед похованням Олександра у лютому. На фото з моргу, яке я отримав, чітко видно кульові отвори у тих місцях, де влучали кулі на відео”, – зазначав Бутусов.

Зрештою 12 березня за результатами розслідування й експертизи CБУ остаточно підтвердила особу героя: це Олександр Мацієвський.

Читайте також:
“І мільйони відповідатимуть “Героям слава”: Зеленський заговорив словами Бандери, коментуючи відео з розстрілом полоненого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна