Розстріляний у полоні за слова “Слава Україні” – імовірно, військовий 30 омбр Тимофій Шадура. Бригада попередньо підтверджує

доповнено, оновлено

Бійцем із вірусного відео, якого в полоні розстріли росіяни за слова “Слава Україні”, швидше за все, є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Костянтина Острозького Тимофій Шадура.

Про це повідомила у вівторок, 7 березня, пресслужба військової частини.

“За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура. Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут”, – йдеться в повідомленні 30 омбр. 

“Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз”, – додала бригада. 

Командування 30-ї механізованої бригади і побратими героя висловлюють щирі співчуття його рідним та близьким. 

“Помста буде невідворотною”, – додали у військовій частині.

 

Інформацію від 30 омбр поширила також пресслужба Генштабу ЗСУ.

Варто зазначити, що ця інформація від підрозділу надійшла після того, як про особу Шадури масово написали в соцмережах, порівнявши його із загиблим на відео.

При цьому командир 30-ї окремої механізованої бригади Володимир Сіленко у коментарі “Суспільному” засвідчив, що в їхній в/ч служив Тимофій Шадура, який імовірно є тим військовим, якого росіяни розстріляли після слів “Слава Україні”. Але, за словами Сіленка, наразі офіційно не можна підтвердити особу загиблого.

“Ми офіційно ще не можемо підтвердити особистість, тому що є сумніви, навіть, у його близьких. На жаль, ті хто був поруч з ним, загинули або в тяжкому стані в шпиталях. Сестра, яка бачила відео та фото, і то невпевнено каже: так це він…” – зазначив комбриг.

Тіло загиблого, на жаль, знаходиться на непідконтрольній нашим військам території, сказав командир бригади.

“Експертиза ДНК буде проводитися після евакуації тіла, коли це стане можливим. Така людина, під таким іменем, ім’ям і по батькові, служила в нашій бригаді в 3-му батальйоні. Але підтвердити особу на 100% важко, більше у нас інформації поки немає. Більше, ніж я вам сказав, ніхто інформацію не дасть, тому що працює поліція”, – додав Сіленко.

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов, який провів власне розслідування, стверджує, що загиблий із відео – не Шадура, а боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області з Ніжина Олександр Мацієвський. Він загинув у бою в районі Соледара ще 30 грудня. Тіло було повернуте українській стороні й поховане. При цьому характер поранень і рана над бровою у Мацієвського були такі самі, як у розстріляного воїна з відео.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, у понеділок, 6 березня, в соцмережах почало ширитися відео з російських джерел, на якому видно як окупанти розстрілюють беззбройного чоловіка в однострої ЗСУ біля окопу. Він перед смертю затягується цигаркою, спокійно каже: “Слава Україні!”, після чого гине під вогнем з автоматичної зброї.

Графіка: Нікіта Тітов

Відео сколихнуло українські соцмережі. Тисячі користувачів та органи влади долучилися до флешмобу вшанування загиблого героя. Про відео у вечірньому відеозверненні говорив президент Зеленський.

У соцмережах виникло кілька припущень щодо особи загиблого. Зокрема, припускали, що це Тимофій Шадура з Житомирщини.

Родичі цього солдата на початку лютого повідомляли про те, що військовий зник безвісти 3 лютого у районі села Залізнянське, на північ від Бахмута на Донеччині. На фото, яке виставили для розшуку, Шадура справді схожий на розстріляного полоненого на відео. Родичі підтвердили цю схожість.

Читайте також:
“І мільйони відповідатимуть “Героям слава”: Зеленський заговорив словами Бандери, коментуючи відео з розстрілом полоненого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна