“І мільйони відповідатимуть “Героям слава”: Зеленський заговорив словами Бандери, коментуючи відео з розстрілом полоненого

Президент Володимир Зеленський заявив, що вбивці українського воїна, який був розстріляний за слова “Слава Україні!”, будуть знайдені й покарані.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні в понеділок, 6 березня.

“Сьогодні зʼявилося відео, як окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: «Слава Україні!». Хочу, щоб ми всі разом, у єдності відповіли на його слова: «Герою слава! Героям слава! Україні слава!» І ми знайдемо вбивць”, – заявив президент.

Він віддав шану “всім українським героям різних часів, які мріяли й боролися за волю для України”, та висловив переконання, що Україна переможе.

“В Україні завжди звучатиме: «Слава Україні!». І мільйони завжди відповідатимуть: «Героям слава!». Завжди саме так буде. Україна не забуде подвигу кожного й кожної, чиї життя навіки дали волю для України”, – сказав Зеленський наприкінці 376-го дня повномасштабного вторгнення.

Він розповів, що почав сьогоднішній день із засідання Ставки верховного головнокомандувача.

“Була особлива доповідь щодо ситуації в Бахмуті, навколо міста і більш як годинна розмова. Фактично саме тема Бахмута стала основною для цієї Ставки. Хочу бути відвертим у таких темах. Буває, на жаль, багато різних дезінформаційних повідомлень. Від тих, хто навіть чути не може абсолютно закритих розмов про оборону, але щось стверджує про якісь нібито рішення щодо питань оборони (очевидно, ідеться про матеріал газети “Більд” про нібито суперечки Зеленського і Залужного щодо доцільності подальшої оборони Бахмута – “Н”).
Суспільство має розуміти сенс наших оборонних операцій, правдивий сенс. Сьогодні на Ставці я прямо поставив питання і командувачу “Хортиці” генералу Сирському, і головкому Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку. Чи відійти, чи продовжувати оборону й посилюватись у місті. Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одноголосно підтримана Ставкою. Інших позицій не було. Я сказав Головкому знайти відповідні сили, щоб допомогти хлопцям у Бахмуті”, – заявив Зеленський.

Він наголосив, що “немає такої частинки України, щоб сказати, що від неї нібито можна відмовитись. Немає такого українського окопу, у якому стійкість і героїзм наших бійців були б нібито нецінними”.

“Окупант убиває за сам факт, що ми українці. За одне тільки слово про Україну. За нашу мрію про Україну. За наше життя – життя українців. І ми знищуємо окупанта всюди – всюди, де це дає результат для України.

Бахмут дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас. (…) Ми боронимо й будемо боронити кожну частинку України. Настане час – звільнимо кожне місто, кожне село нашої держави. І змусимо окупанта відповісти за кожен постріл проти України, за кожну підлість проти українців. Якщо зможемо юридично – значить, юридично. Зброєю – значить, зброєю”, – наголосив президент, подякувавши кожному солдатові.

Як писала “Новинарня“, у понеділок, 6 березня, в соцмережах почало ширитися відео з російських джерел, на якому видно як окупанти розстрілюють беззбройного чоловіка в однострої ЗСУ. Він перед смертю спокійно каже: “Слава Україні!”

Відео сколихнуло українські соцмережі. Тисячі користувачів та органи влади долучаються до флешмобу вшанування загиблого героя.

Його ім’я наразі не встановлене.

Генпрокурор Андрій Костін розповів, що через це відео головне слідче управління СБУ зареєструвало кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – порушення законів та звичаїв війни.

Багато українців приписують лідеру ОУН (б) Степану Бандері фразу: “І прийде час, коли один скаже: “Слава Україні! “, а мільйони відповідатимуть “Героям слава!”. Хоча у збірнику праць провідника немає такої фрази.

Читайте також:
У боях за Бахмут загинув екіпаж Віталія Кобця з 93 омбр – герої репортажу “Новинарні”, які воювали на трофейному танку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна