У боях за Бахмут загинув екіпаж Віталія Кобця з 93 омбр – герої репортажу “Новинарні”, які воювали на трофейному танку

У боях під Бахмутом загинув танковий екіпаж 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” ЗСУ на чолі з Віталієм Кобцем, який воював на трофейному українському танку.

Про це в понеділок, 6 березня, повідомила пресофіцерка 93 омбр Ірина Рибакова.

“Наші любі хлопці відійшли у вічність. Цілий екіпаж. Такі щирі, такі веселі, скромні. Вони були чудові. Спочивайте з миром. І нехай ваші вбивці будуть прокляті і не знайдуть спокою ні за життя, ні після смерті”, – написала речниця бригади в фейсбуці.

За її словами, екіпаж загинув під час чергового бойового виїзду – їхній танк підбили.

Боєць 93 омбр Володимир Дяченко в коментарі під дописом Рибакової зазначив: “Екіпаж був шикарний. Скільки разів вони реально допомагали нам. Завжди прикривали піхоту. Подяка величезна!!! Земля вам, хлопці, пухом! Слава Україні”.

Як вказали у фонді “Повернись живим”, під час битви за місто Бахмут Донецької області загинули Віталій Кобець “Тяпа” (командир екіпажу), Андрій Мельник (водій-механік) та Сергій Леонтьєв (навідник).

У жовтні 2022 року, коли бої за Бахмут уже тривали, члени екіпажу розповіли каналу “Інтер”, що воюють на трофейному танку Т-80БВ, захопленому в росіян навесні під час бойових дій на Сумщині.

Пряма мова. Спогад

Командир танкового екіпажу, офіцер із позивним “Тяпа” – Віталій Кобець – дав розгорнутий коментар для репортажу “Новинарні” в листопаді 2022 року.

Віталій мріяв бути танкістом з дитинства, і ця мрія справдилася. “Не розчарований ні крапельки!” – казав офіцер. Служити в бригаду прийшов після Академії сухопутних військ.

Віталій Кобець “Тяпа”. Фото “Новинарні

“…Ми відбиваємо всі їхні атаки… Все буде добре! Ось це – імпортна техніка, “ленд-ліз” від Росії! – Тяпа показує на танк, на якому стоїть. – Колись воювали на ньому руські солдати, ми його віджали, він тепер наш, і ми відбиваємо цим же танком їх!” – ішлося в репортажі.

Трофей пригнали з Сумщини після ремонту.

“Вже більш ніж три місяці ми день в день виїжджаємо, – розповідав офіцер. – Якщо противник дуже сильно лізе, то ми тут стоїмо з ранку до ночі… А буває, що виїжджаємо в день по кілька разів.

ВІДСТРІЛЯЛИ КОНВЕЄР – ПОЇХАЛИ, ЗАГРУЗИЛИСЯ, ВЕРНУЛИСЯ НАЗАД – І ЗНОВУ ВЕДЕМО ВОГОНЬ ПО ПРОТИВНИКУ”.

Трофейний танк на озброєнні 93 омбр. Фото “Новинарні

Найбільші випробування, станом на 2022 рік, танкістові випали ще на попередньому напрямку – в Ізюмському районі Харківської області. Тяпа розповів про танковий бій, у якому він підбив машину росіян, а росіяни підбили його.

“В мене було в підпорядкуванні два танки, “80-ки” рашистські, я ними командував. Ми також там працювали із закритих вогневих позицій. Перший мій бій був у Новій Дмитрівці, коли я був на “64-ці”, своєму танкові, з іншим екіпажем. Ми виїхали на вогневу позицію, стали в посадці. І далі посадки були вже рашистські, метрів за 900. Звідти виїжджав танк противника і постійно кошмарив нашу піхоту.

За 20-30 хвилин він вибив взвод нашої піхоти. Я бачив тільки вспишки. Сказав: “Давай наводься вліво, бий по вспишці!” Ми вдарили, підбили один танк. Після цього їхні танки відійшли у своє логово. На мене вийшов командир 1-го батальйону й каже: “Тяпа, Тяпа! Дивися, в ту посадку ідуть чотири танки ворожі, накидай їм в задницю!”

Командир дав відповідні розпорядження для навідника.

“Коли я повернув башту вправо метрів на 20, побачив тільки вспишку противника, і зразу прильот мені прямо в танк, в башту сюди, – згадує військовий. – Пробило башту навиліт, все горить… Я вискочив з танка. Коли другий прильот у танк, я роздупляюся і понімаю, що навідник не виліз. Навідник залишився в танку, бо люк в нього запаяло при першому вистрілі. Але пушка впала, він понад пушкою через отаку щілину проліз, в цей люк висунув голову, і кричить: “Тяпа, достань мене!” Я відразу вискочив на танк, даже не зрозумів, як це відбулося, і вже відкрив люк, дістав навідника”.

Танкісти відходили пішки. Кобець зазнав поранення – “зловив осколки”.

“Ну, я в шоці був, взагалі нічого не чуствував. Прийшов до піхоти: так і так, у мене всі троє контужені, в мене осколок у боці сидить. Той каже: “Що я можу зробити? Евакуації не буде ще годину, бо дуже великі обстріли!” Обстрілювали нас з усього – міномети, “гради”, артилерія… І я прийняв рішення, щоб я з екіпажем сам вийшов.

Виводив екіпаж до перехрестя, чекав евакуацію, коли приїдуть медики і нас заберуть. Піхота почала проводити свою евакуацію на БМП-2, погрузили “300-х” і проїжджали мимо нас. Я зупинив їхню “беху”, заскочили ми екіпажем, і “беха” пішла назустріч медикам. Зустріли їх. Нас відвезли в Барвінкове у госпіталь і там уже надавали допомогу”.

Після того було лікування, місяць реабілітації і повернення на лінію фронту. Віталій знову отримав два танки в підпорядкування, вже трофейні.

Зізнавався: після пережитого повертатись до улюбленої роботи було непросто.

“Коли я приїхав після поранення і заліз у танк, мені дуже було страшно. Мене почало трусити, бо ці спогади… Не дуже приємні спогади, коли по тобі противник веде вогонь і буквально в секундах вирішується все твоє життя – або ти виживеш, або загинеш. Але з часом переборов цей страх, і далі все чудово!”

Танкіст 93 омбр Сергій Леонтьєв. Фото “Новинарні

Найгірше після бою на Харківщині доводилося навідникові, Сергію Леонтьєву, тесляреві в мирному житті. Коли командир й механік-водій уже стали на ноги, він іще мусив лишатися в госпіталі – лікував тяжку контузію. Але до оборони Бахмута повернувся і він.

“Дуже було багато підбито нашими танками ворожої техніки, – зі скромною гордістю ділився навідник. – До трьох танків, три БМП. Велика кількість противника була зосереджена в будівлях, і ми відкривали вогонь на 7-8 км по противнику, який у будинках”.

Вічна пам’ять хлопцям.

Читайте більше:
Трофейними танками, “кабачками”, сучасними технологіями в пам’ять про Рому Ратушного – як бійці 93 омбр б’ють ворога на Донеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна