Встановлено особу воїна, розстріляного в полоні за слова “Слава Україні”, – ЗМІ

Особу українського військовополоненого, показово розстріляного росіянами після його слів “Слава Україні!”, встановлено. Його впізнали родичі, однак вони просять наразі не називати ім’я замордованого.

Про це у вівторок, 7 березня, повідомила в соцмережі журналістка ВВС Софія Кочмар-Тимошенко.

“Шість членів родини впевнені, що це їхній брат і син. Я вже була в дорозі до них, але сестра каже: “Мамі дуже погано, просимо тиші”. Я поважаю їхнє право. І теж усіляко сприяю пресофіцерам і командирам знайти його.
Бо, як на мене, от саме зараз це право спецслужб і ЗСУ з’ясувати правду і сказати те, що можна. Наступне випробування – це знайти локацію і тіло”, – написала Кочмар у фейсбуці.

Вона писала про опізнання також напередодні ввечері і зазначала, що родичі просили “мовчання” до ранку.

“Сестра каже: “Сто відсотків – це мій брат. Це його очі, голос і те як він курив сигарету”, – ідеться в дописі.

Офіційні владні структури та військові наразі не називають особу загиблого.

При цьому Головне слідче управління СБУ зареєструвало кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – “порушення законів та звичаїв війни”. Процесуальне керівництво в розслідуванні здійснюють прокурори Офісу генерального прокурора, повідомили ОГП.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, у понеділок, 6 березня, в соцмережах почало ширитися відео з російських джерел, на якому видно як окупанти розстрілюють беззбройного чоловіка в однострої ЗСУ біля окопу. Він перед смертю затягується цигаркою, спокійно каже: “Слава Україні!”, після чого гине під вогнем з автоматичної зброї.

Графіка: Нікіта Тітов

Відео сколихнуло українські соцмережі. Тисячі користувачів та органи влади долучаються до флешмобу вшанування загиблого героя. Про відео у вечірньому відеозверненні говорив президент Зеленський.

Ім’я загиблого наразі не встановлене.

За однією з версій, ідеться про військовослужбовця, який потрапив у полон під час бойових дій на початку лютого 2023 року на північ від міста Бахмута Донецької області.

Читайте також:
“І мільйони відповідатимуть “Героям слава”: Зеленський заговорив словами Бандери, коментуючи відео з розстрілом полоненого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна