Із запізненням на рік: Зеленський нарешті підписав закон про заборону ввезення книжок із держави-агресора

Президент Володимир Зеленський із затримкою понад рік підписав ухвалений парламентом закон 2309-ІХ про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції держави-агресора.

Про це в четвер, 22 червня, повідомила пресслужба президента в телеграмі.

“Підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Вважаю Закон правильним”, – ідеться в повідомленні.

Водночас у Зеленського зазначили, що текст закону був надісланий інституціям ЄС “для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми Закону вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС”.

Передісторія

Нагадаємо, 8 липня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження”. Це один із двох “книжкових” законів, підписання яких вимагали українські письменники, видавці й громадські активісти.

Водночас залишався без підпису інший “книжковий” закон, так само ухвалений ще 19 червня 2022 року – “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України”.

Цей закон забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі, передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України, перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

Закон 2309-ІХ був розроблений спільно представниками громадянського суспільства, видавничої спільноти та влади і ухвалений 306 голосами депутатів парламенту.

За висновком громадських активістів, торік його підписанню протидіяв міністр культури Олександр Ткаченко. Він раніше офіційно підтримував цей закон як до, так і після ухвалення, але потім змінив позицію.

Із закликами до підписання закону активісти влаштовували флешмоби, залучали до підтримки зірок культурного простору.

Графіка: Нікіта Тітов

У травні 2023 року співкоординатор руху “Простір свободи” і лідер ініціативи “Українська книжкова революція” Тарас Шамайда подав до президента України петицію з закликом невідкладно підписати закон, яка за лічені дні набрала необхідні 25 тисяч підписів.

“Ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні у підтримці Закону 2309-ІХ, і лише відсутність Вашого підпису дозволяє Росії і далі руйнувати наш книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною”, – ішлося в петиції.

Із 30 травня петиція перебувала на розгляді президента України. 21 червня він відповів на неї.
У відповіді було вказано, що МЗС і Мінюст торік пропонували накласти вето на закон (при цьому позитивні висновки на законопроєкт надали Міністерства культури й інформполітики, Інститут книги, Мінекономіки, Мінфін, профільний комітет парламенту). Також з’явилася ідея відправити закон для оцінки Єврокомісії, яка цього не просила.

Читайте також:
Петиція до Зеленського із закликом підписати закон про заборону російського книжкового імпорту набрала необхідні підписи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна