Петиція до Зеленського із закликом підписати закон про заборону російського книжкового імпорту набрала необхідні підписи

Петиція до президента України із закликом підписати закон про заборону  ввезення і розповсюдження видавничої продукції держави-агресора менш ніж за два тижні набрала необхідні 25 тисяч підписів – незважаючи на те, що сайт петицій дві доби був недоступний для голосування.

Відповідно до інформації на сайті президента, петиція очікує на розгляд глави держави. Тим часом громадяни продовжують її підписувати, повідомили “Новинарні” в Ініціативі “Українська книжкова революція”.

Закон 2309-ІХ розроблений спільно представниками громадянського суспільства, видавничої спільноти та влади і ухвалений у червні 2022 року 306 голосами депутатів парламенту, проте досі не підписаний президентом.

Закон забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі, передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України, перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

“В умовах війни Ви як глава держави й Верховний Головнокомандувач зайняті перш за все питаннями збройної відсічі агресору. Але ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні у підтримці Закону 2309-ІХ, і лише відсутність Вашого підпису дозволяє Росії і далі руйнувати наш книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною”, – ідеться в петиції.

Петицію ще торік публічно підтримали українські інтелектуали, письменники, громадські й культурні діячі культури – Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Іван Малкович, Андрій Курков, Мар’яна Савка, Володимир В’ятрович, Тамара Горіха Зерня, Ірма Вітовська, Ігор Козловський, Антон Мартинов, Валерій Пекар, Ганна Гопко та інші публічні особи. Заклики підписати петицію поширили найбільші українські видавництва – “Фоліо”, “Ранок”, “Віват”, “А-ба-ба-га-ла-ма-га”, мережі книгарень “Є”, “КнигоЛенд”, численні громадські організації.

“Частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо Президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, “закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений». Пане Президенте, підпишіть Закон 2309-ІХ. Зробіть цей історичний крок. Звільніть нарешті книжкову галузь від “русского міра”, – закликають главу держави.

Передісторія

Нагадаємо, 8 липня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження”. Це один із двох “книжкових” законів, підписання яких вимагали українські письменники, видавці й громадські активісти.

Водночас залишається без підпису інший “книжковий” закон, ухвалений у червні 2022 року – “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України”.

За висновком громадських активістів, торік його підписанню протидіяв міністр культури Олександр Ткаченко, який раніше офіційно підтримував цей закон як до, так і після ухвалення, але потім змінив позицію.

Читайте також:
Підпишіть петицію, аби Зеленський підписав закон про заборону книжок із Росії й Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна