Не лише Брянська область РФ, а і Зміїний та лівобережжя Херсонщини: “Російський добровольчий корпус” розповів про свої бойові виходи

Бійці “Російського добровольчого корпусу” в складі ЗСУ воювали проти російських окупантів в Ірпені, Мощуні під Києвом, на Миколаївщині, Харківщині, на Запоріжжі та на Донеччині. В якийсь момент “РДК” перекваліфікувався на спецоперації – виходи на територію ворога: острів Зміїний, Каховка, Брянська область РФ.

Про це у відеоінтерв’ю проєкту “Український свідок” розповів начальник штабу “РДК” із позивним “Фортуна“.

З його слів, у лавах “РДК” перебуває чимало колишніх російських військовослужбовців і навіть спецпризначенців, які вирішили на території України боротися з путінським режимом.

Сам Фортуна народився в Новосибірську, але з 2017 року живе в Україні. Він брав участь в операціях “РДК” з виходом у Брянську область: 2 березня 2023 року бійці підрозділу перетнули державний кордон Російської Федерації, а на початку квітня зробили це знову.

Фортуна розповідає: поки жив у Росії, боровся проти режиму Путіна. Він належав до руху, активісти якого зривали державні мітинги, навіть підпалювали офіси партії “Єдина Росія” та управління ФСБ.

“Фактично всі бійці “РДК” — добровольці. Серед них є і колишні російські військові”, — каже Фортуна.

Одним із таких військових є боєць із позивним “Ланс“. Він брав участь у штурмі Мар’їнки та в Широкинській операції в період АТО, бився із росіянами та проросійськими найманцями під Іловайськом, був у складі 1-ї штурмової роти “Да Вінчі”.

Ланс родом з Іваново, у минулому – представник російського націоналістичного руху. У 2014 році він підтримав полк “Азов”.

“Конфлікт на південному сході України – це був конфлікт Росії з Україною, – каже Ланс. – Я зрозумів, що залишатись осторонь для мене неприйнятно”.

Особовий склад “РДК” – суто росіяни. Переважно, громадяни РФ, але до лав корпусу можуть приєднатися й особи без російського громадянства, якщо вони є етнічними росіянами.

“Раніше брали всіх, а тепер цікавимося, чим та людина може бути нам корисна, – розповідає Фортуна. – Також кандидат має пройти низку перевірок, включаючи поліграф”.

Однією зі знакових операцій “РДК”, про яку вони можуть розповідати публічно, була операція в Каховці (на окупованій території Херсонської області, лівобережжя Дніпра) в січні 2023 року. Завданням бійців корпусу було знищення прихованого командного пункту військ РФ.

“Взяли полоненого, залишили вбитими більше десятка російських солдатів”, — ділиться деталями операції військовий із позивним “Могила“.

Цей боєць приїхав в Україну із Татарстану. Доброволець розповів цікаві речі про відчуття страху на війні: “Йти воювати треба не із думками про те, що тебе тут застрелять. А про те, що ти прийшов вбивати, ти прийшов знищувати ворога. Тоді відчуття страху притупляється миттєво”.

Оцінка майбутнього Росії цими бійцями позбавлена оптимізму.

“Зараз всі явки та голоси намалюють, зараз вже момент втрачено, – каже Фортуна. – Немає пасіонаріїв в країні. Років п’ятнадцять тому ще можна було щось змінити, зараз вже ні. Навіть якщо всі проголосують проти Путіна, ми все-одно побачимо Путіна”.

Метою “РДК”, за словами начальника штабу, є закінчення війни на умовах України, покарання усіх винних в агресії та демонтаж Російської Федерації як держави.

Як можна подати заявку про приєднання до “РДК”? “Це можна зробити через будь-які соцмережі”, – розповідає Фортуна. Хоча часом буває,  що всі бійці корпусу перебувають на бойових завданнях, тому заявки залишаються без відповіді. Крім того, є певні складнощі, аби переправити людину в Україну з Європи чи з РФ. Але навіть попри це, заяви на вступ до “РДК” приходять постійно, а кількість бійців — зростає.

Читайте також:
Не лише Случовськ: ГУР МОУ розповіло, як диверсанти влаштували “заворушення” ще в одному селі Брянської області

Передісторія

2 березня в російських медіа повідомили про вихід 40-50 осіб у складі так званої “ДРГ” “Російського добровольчого корпусу” на територію Росії з України.

У результаті рейду по селах Любечани і Сушани, за твердженням офіційної влади РФ, диверсанти з  нібито вбили мирних жителів. Члени “РДК” це заперечили. Зйомка трупів з боку ФСБ також викликала сумніви у незалежних експертів.

Українська сторона відмежувалася від рейду “РДК” на територію Росії, назвавши його внутрішніми справами російського суспільства та “повстанням” росіян проти режиму Путіна.

Наприкінці березня бійці “Російського добровольчого корпусу” опублікували відео свого рейду у прикордонні села Брянської області Росії 2 березня.

За словами “РДК”, мета операції – показати, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом Путіна.

6 квітня “Російський добровольчий корпус” заявив, що знову “виконав бойові завдання” у Брянській області.

Влада РФ визнала, що бойові дії велися в районі села Случовськ. МО Росії зазначало, що втрат серед військовослужбовців ЗС Росії немає.

“РДК” показав відео, на якому його бійці спілкуються з жителями села і ведуть там бойові дії – пересуваються вулицями села, пересіченою місцевістю, стріляють із річних гранатометів тощо.

Головне управління розвідки МО України заявило про “заворушення” не лише в селі Случовськ Погарського району Брянської області, а і в селі Запісоччя, що розташоване на значній відстані від Случовська.

У військовій розвідці України зазначили, що “Російський добровольчий корпус” не вперше проводить подібні заходи, масштаб яких лише зростає.

Довідка

“Російський добровольчий корпус” — військовий підрозділ у системі ЗСУ, який сформували з російських добровольців у серпні 2022  року. Входить до Інтернаціонального легіону тероборони ЗС України.

Читайте також:
Події у Брянській області: в ГУР прогнозують, що таке “повстання” в Росії не останнє

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна