50 країн світу засудили РФ за депортацію українських дітей у відповідь на спробу Росії запросити на Радбез ООН Львову-Бєлову

П’ятдесят країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН 5 квітня за “формулою Аррії”. На цьому засіданні в РБ, де головує Росія, у віртуальному режимі має виступити російська уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова, на яку Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт.

Заяву оприлюднив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Численні міжнародні організації й об’єднання, включаючи Міжнародний кримінальний суд, Міжнародну комісію ООН щодо України, наукові установи, медіа та незалежні неурядові організації звернули увагу на незаконну примусову депортацію Росією дітей з території України до РФ.

“Сьогодні РФ продовжуватиме зловживати повноваженнями та привілеями постійного члена Ради Безпеки ООН для поширення дезінформації про масштабне викрадення та незаконну примусову депортацію тисяч українських дітей. РФ намагатиметься представити свої дії в Україні такими, що відповідають міжнародному праву, правам дитини та порядку денному “Діти та збройні конфлікти”. Це не може бути далі від істини”, — йдеться у відозві 50 країн, включно з Україною.

У спільній заяві також йдеться, що факти депортації українських дітей до РФ очевидними:

  • російська влада затримала та примусово депортувала понад 19 500 українських дітей з їхніх домівок в Україні до Росії. Це включало навмисне відокремлення дітей від батьків і викрадення дітей із дитячих будинків перед відправленням цих дітей у РФ;
  • незалежна Міжнародна слідча комісія ООН щодо України визначила, що передача та депортація Росією дітей в межах України та до Російської Федерації порушує міжнародне гуманітарне право та є воєнним злочином;
  • на президента РФ Володимира Путіна й російську уповноважену з прав дітей Марію Львову-Бєлову МКС видав ордери на арешт за незаконну депортацію до Росії українських дітей з окупованих територій України.

“Ми засуджуємо дії Російської Федерації в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні. Жодна кількість дезінформації, яка поширюється РФ, не може заперечити правдивість цього питання або захистити людей від відповідальності за ці злочини”, — йдеться у заяві.

Заяву підписали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія та США.

Росія сьогодні спробувала організувати неформальну зустріч членів Радбезу ООН за “формулою Аррії” про нібито правові підстави щодо викрадення українських дітей з окупованих територій, запросивши на неї Львову-Бєлову. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

Засідання членів Ради безпеки ООН за “формулою Аррії” — неформальні зустрічі, які організовує член або Рада безпеки з метою проводити в приватному порядку відвертий обмін думками з використанням гнучких процедурних рамок і за участю осіб, яких було б корисно заслухати і яким вони хотіли б щось повідомити. Такий формат засідань названий на честь венесуельського дипломата Дієго Аррії, який почав застосовувати цю практику в 1992 році як представник Венесуели в Радбезі (1992-1993).

У квітні 2023 року Росія – країна-агресор – головує в Раді безпеки ООН у порядку черговості.

Ордер МКС на арешт Путіна і Львової-Бєлової

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей до Росії.

Їх звинуватили у незаконній депортації тисяч дітей з України до Росії, а також у незаконному переміщенні людей (дітей) до Росії з України після повномасштабного вторгнення військ РФ 24 лютого 2022 року.

“Є розумні підстави вважати, що пані Львова-Бєлова несе персональну відповідальність за вищезгадані злочини, вчинивши ці діяння безпосередньо, спільно з іншими особами та/або через дії інших осіб”, – ішлося в повідомленні суду.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.

Президент РФ Володимир Путін і уповноважена РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Фото: kremlin.ru

Докази вини Путіна і Львової-Бєлової в цій справі знайти було найпростіше. Адже президент РФ видавав конкретні укази для переміщення й незаконного усиновлення українських дітей росіянами, а Львова-Бєлова сама “всиновила” одного з таких хлопчиків, щоб показати приклад співвітчизникам.

За даними ЗМІ, в цій справі ордер може бути розширений до обвинувачення в геноциді.

Марія Львова-Бєлова була призначена уповноваженою з прав дитини Росії наприкінці 2021 року. До цього вона представляла в Раді федерації РФ Пензенську область і була одним із керівників пензенського відділення “Загальноросійського народного фронту” (руху, створеного Путіним).

У 38-річної Львової-Бєлової, православної вірянки, є п’ятеро кревних дітей та ще кілька прийомних. Крім того, під опікою омбудсмен має 13 дітей з інвалідністю.

Із лютого 2022 року, коли Росія вчинила повномасштабний напад на Україну, Львова-Бєлова відповідає за вивезення українських дітей з окупованих територій та їхню “інтеграцію” в Росії. Із самого початку вона була публічною особою, спікером та організатором цих процесів.
Сама чиновниця завжди називала це “евакуацією” та пояснювала турботою про інтереси дітей. Проте українська влада неодноразово заявляла, що з погляду міжнародного права ці дії класифікуються як депортація та геноцид з боку окупаційних військ.

Влітку 2022 року Львова-Бєлова розповіла, що сама усиновила дитину із захопленого російськими військами Маріуполя. Вона регулярно викладає фотографії підлітка у соцмережах.

Хлопчика звуть Пилип (Філіп) Головня, йому 15 років, і не факт, що він сирота. У ЗМІ йшлося, що востаннє зі своєю матір’ю він спілкувався у свої 11 років.

Пилипа разом із групою дітей із Маріуполя навесні 2022 року вивезли спочатку до Донецька, а потім до санаторію у Підмосков’ї, де його й зустріла уповноважена з прав дітей. “Я просто зрозуміла, що він мій”, – згадувала Львова пізніше в інтерв’ю.

Пилипу, за твердженням Львової-Бєлової, у Росії нібито подобається, проте деякі українські діти, за її словами, ці почуття не поділяли. Вони “негативно відгукувалися про президента [Путіна], говорили всяку гидоту, співали гімн України, “Слава Україні” і таке інше”, розповідала омбудсвумен у вересні, виступаючи в Громадській палаті Росії. Однак після потрапляння під опіку до російських родин, як стверджує Львова-Бєлова, цей “якийсь негатив” трансформується “у любов до Росії”.

4 квітня Львова визнала, що іншого хлопця з Маріуполя – друга Пилипа – спецслужби РФ затримали, коли він намагався втекти із країни.

Санкції проти Львової-Бєлової за керівництво процесом з вивезення українських дітей було запроваджено Євросоюзом, Великою Британією та США. За підтримку російської агресії проти України вона також потрапила до списків санкцій Австралії, Канади та Японії.

Україна вважає вивезення дітей до РФ проявом геноциду та цілеспрямованою політикою Росії щодо знищення України як держави та українців як нації.

Читайте також:
Ще одна явка з повинною Львової-Бєлової: російські спецслужби на кордоні зупинили хлопчика з Маріуполя, який тікав з РФ в Україну через Білорусь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна