Ордер Гааги на арешт Путіна може бути розширений до обвинувачення в геноциді, – ЗМІ

Стаття, за якою Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Путіна, потенційно може бути розширена до обвинувачення у вчиненні геноциду – найважчого злочину у світі. Однак загалом ордер МКС на арешт майже неможливо реалізувати та довести цю справу до вироку, тож Україна зацікавлена у створенні спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ.

Про це, аналізуючи ордер на Путіна із Гааги, пише в себе на сайті редактор видання “Європейська правда” Сергій Сидоренко.

За його словами, спеціальна Палата досудового провадження у рамках МКС дає згоду на арешт особи “лише тоді, коли попередні докази причетності людини до злочину здаються “залізобетонними”. Відтак було схвалено ордер на арешт чинного президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

При цьому з усього масиву доказів та епізодів суд виділив лише “дитячі” депортації, не пояснивши окремо цей вибір. Ідеться про десятки чи сотні тисяч українських дітей, вивезених із нових окупованих територій до РФ та до Криму.

“Це, звісно, можна пояснити окремою доказовою базою щодо депортації дітей, але потенційно є також інше пояснення. Річ у тім, що викрадення саме дітей потенційно дозволяє МКС згодом перекваліфікувати справу, висунувши ще серйозніше звинувачення – у вчиненні геноциду”, – ідеться в статті “Європравди”.

Автор нагадує, що Римський статут передбачає, що геноцид певної національної або етнічної групи може полягати не лише у вбивстві, фізичному знищенні представників цієї групи тощо. Окремим складом злочину геноциду є “насильницька передача дітей цієї групи до іншої групи”, якщо вона вчинена “з наміром знищити повністю або частково” національну/етнічну групу українців.

“Наразі у повідомленнях прокурора МКС немає жодних вказівок на розслідування геноциду, і це не дивно. Стандарти доведення цього злочину є дуже високими, а доведення наміру вчинити саме геноцид є справді дуже складним. Утім, розвиток подій або поява нових свідчень від учасників та очевидців злочинних дій може дати підстави повернутися до кваліфікації”, – пише Сидоренко, зазначаючи, що зв’язок Путіна та Львової-Бєлової з цими злочинами є очевидним.

Зокрема, у травні 2022 року Путін підписав указ про спрощене надання громадянства РФ дітям, вивезеним з України. Для цього достатньо заяви, поданої закладом, де опинилася українська дитина. Львова-Бєлова, крім того, що брала участь у нормотворчості з цього приводу, була також натхненником і топ-пропагандистом у рамках цього процесу та сама показово “усиновила” 15-річного хлопчика, викраденого військами РФ на Донбасі.

Водночас аналітик визнає, що в Міжнародному кримінальному суді “наздогнати” Путіна дуже складно. Він просто не буде їздити у “ризиковані” країни, які не підписали Римський статут. Крім того, відомі випадки, коли і країни-підписанти статуту не арештовували осіб, на яких було видано ордер (як-то Південна Африка). “А заочного правосуддя у МКС немає! Тому Владімір Путін, найімовірніше, до смерті лишатиметься у статусі підозрюваного, вина якого не була юридично доведена”, – пише Сидоренко.

Він наголошує: “Україна має інший пріоритет – створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України, який, за задумкою, мав би дозволити також заочне засудження найвищого керівництва РФ. Але домовленості про цей трибунал є непростими, і згоди з державами-партнерами щодо його обрисів ще не досягли”.

За висновками експерта, обвинувачення проти Путіна в Міжнародному кримінальному суді цілком може йти паралельно зі створенням спецтрибуналу. І, крім заочного вироку Путіну, “також украй важливо довести винуватість Лаврова, для якого подорожі по світу є більш пріоритетними”.

“А перше звинувачення проти Путіна в МКС є, безумовно, важливим. Але це – лише перший крок у міжнародному переслідувані держави-агресора. І поки він не виріс до звинувачень у геноциді, цей крок – радше іміджевий, ніж такий, що матиме юридичні наслідки. Нам потрібно усвідомлювати це”, – підсумував Сергій Сидоренко.

Читайте також:
“Тепер за межами РФ Путіна мають заарештувати”, — генпрокурор України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна