“Тепер за межами РФ Путіна мають заарештувати”, — генпрокурор України

Після видачі Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на його арешт президент РФ Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей, і тепер при виїзді за кордон його повинні заарештувати.

На цьому наголосив генеральний прокурор України Андрій Костін, коментуючи рішення ІІ Палати досудового провадження МКС про видачу ордерів на арешт Путіна й “уповноваженої з прав дитини РФ” Марії Львової-Бєлової.

“Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей… Це означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду.

А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права”, – наголосив Костін.

Він висловив вдячність прокурору МКС Каріму Хану, з яким українська прокуратура тісно співпрацює щодо розслідування злочинів, вчинених проти України.

“Зокрема, щодо насильницької депортації дітей офіс Генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів – більше 1000 сторінок”, – зазначив Костін.

За його словами, загалом у провадженнях, в яких офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

“Але реальна цифра може бути значно більшою. Жодних сумнівів, що це – спланована політика РФ, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, Росія буквально краде наше майбутнє”, – підкреслив генпрокурор.

Він також повідомив, що наразі українській владі вдалося повернути додому 308 дітей.

“Сьогоднішнє рішення – історичний крок. Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості.
І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом. Очікуємо від всіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у вчиненні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму.

Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму”, – наголосив Костін.

Рішення МКС видати ордер на арешт Путіна прокоментував також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Колеса правосуддя крутяться. Я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової за насильницьке переміщення українських дітей. Міжнародні злочинці будуть притягнуті до відповідальності за викрадення дітей та інші міжнародні злочини”, – написав Кулеба.

Президент РФ Володимир Путін і уповноважена РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Фото: kremlin.ru

Тим часом у Росії очікувано заявили, що рішення Міжнародного кримінального суду їм не указ.

“Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов’язань за ним не несе. З цим органом Росія не співпрацює, а можливі “рецепти” на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними”, – заявила речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

Сама “уповноважена з прав дитини” Львова-Бєлова, яка незаконно “всиновила” силою вивезеного з Маріуполя підлітка, коментуючи рішення МКС заявила: “Здорово, що міжнародна спільнота оцінила роботу з допомоги дітям нашої країни”.

Читайте також:
Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

СБУ назвала організаторів депортації українських дітей-сиріт до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна