Ще одна явка з повинною Львової-Бєлової: російські спецслужби на кордоні зупинили хлопчика з Маріуполя, який тікав з РФ в Україну через Білорусь

Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова розповіла, що російські спецслужби зупинили на кордоні з Білоруссю викраденого росіянами хлопчика з Маріуполя, який намагався виїхати з РФ на Батьківщину.

Про це Львова-Бєлова, на арешт якої виданий ордер Міжнародного кримінального суду, сказала на брифінгу 4 квітня разом із речницею МЗС Марією Захаровою.

Львова-Бєлова відповідала на запитання із зали. Першим своє запитання поставив журналіст каналу “Росія”, пише SOTA. Він розповів про сироту з Маріуполя Богдана Єрмохіна, якого російські окупанти вивезли спочатку до Донецька, а потім до Підмосков’я до прийомної родини. Кореспондент згадав, що хлопчика намагалися повернути на підконтрольну територію України, де перебуває його сестра.

Марія Львова-Бєлова сказала, що Богдан Єрмохін є добрим другом її прийомного сина Пилипа (Філіппа) — ще одного українського хлопчика, незаконно депортованого з Маріуполя. У Маріуполі Богдан був у групі дітей, яких, як заявляє російська омбудсвумен, нібито покинули їхні прийомні батьки під час бомбардувань. Пізніше у таборі, куди помістили вивезених дітей, хлопчик познайомився з Пилипом, якого забрала до себе Львова-Бєлова.

Самого Єрмохіна омбудсвумен назвала “проросійським”, хоча й розповіла, що “українські куратори” писали хлопчикові з пропозицією записати відео про те, як йому погано в Росії. Після цього він намагався виїхати з Росії через Білорусь, але його зупинили спецслужби РФ.

Львова-Бєлова зазначила, що російським сім’ям, які забирають сиріт, вивезених з України, надходять погрози та обіцянки повернути дітей на Батьківщину.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що 17-річний хлопець (Богдан) – громадянин України і має тут сестру. А дії Львової-Бєлової – це чергове публічне зізнання у воєнних злочинах.

Контекст. Хто така Львова-Бєлова та що вона чинить з українськими дітьми

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової. Їх звинуватили у незаконній депортації тисяч дітей з України до Росії, а також у незаконному переміщенні людей (дітей) до Росії з України після повномасштабного вторгнення військ РФ 24 лютого 2022 року.

“Є розумні підстави вважати, що пані Львова-Бєлова несе персональну відповідальність за вищезгадані злочини, вчинивши ці діяння безпосередньо, спільно з іншими особами та/або через дії інших осіб”, – ішлося в повідомленні суду.

Президент РФ Володимир Путін і уповноважена РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Фото: kremlin.ru

Докази вини Путіна і Львової-Бєлової в цій справі знайти було найпростіше. Адже президент РФ видавав конкретні укази для переміщення й незаконного усиновлення українських дітей росіянами, а Львова-Бєлова сама “всиновила” одного з таких хлопчиків, щоб показати приклад співвітчизникам.

За даними ЗМІ, в цій справі ордер може бути розширений до обвинувачення в геноциді.

Марія Львова-Бєлова була призначена уповноваженою з прав дитини Росії наприкінці 2021 року. До цього вона представляла в Раді федерації РФ Пензенську область і була одним із керівників пензенського відділення “Загальноросійського народного фронту” (руху, створеного Путіним).

У 38-річної Львової-Бєлової, православної вірянки, є п’ятеро кревних дітей та ще кілька прийомних. Крім того, під опікою омбудсмен має 13 дітей з інвалідністю.

Із лютого 2022 року, коли Росія вчинила повномасштабний напад на Україну, Львова-Бєлова відповідає за вивезення українських дітей з окупованих територій та їхню “інтеграцію” в Росії. Із самого початку вона була публічною особою, спікером та організатором цих процесів.
Сама чиновниця завжди називала це “евакуацією” та пояснювала турботою про інтереси дітей. Проте українська влада неодноразово заявляла, що з погляду міжнародного права ці дії класифікуються як депортація та геноцид з боку окупаційних військ.

Влітку 2022 року Львова-Бєлова розповіла, що сама усиновила дитину із захопленого російськими військами Маріуполя. Вона регулярно викладає фотографії підлітка у соцмережах. Про цю історію навіть зняли пропагандистський фільм для телеканалу “Царьград”.

Хлопчика звуть Пилип (Філіп) Головня, йому 15 років, можливо, він сирота. У ЗМІ йшлося, що востаннє зі своєю матір’ю він спілкувався у свої 11 років, але деталей та незалежних підтверджень цього факту немає.

Пилипа разом із групою дітей із Маріуполя навесні 2022 року вивезли спочатку до Донецька, а потім до санаторію у Підмосков’ї, де його й зустріла уповноважена з прав дітей. “Я просто зрозуміла, що він мій”, – згадувала Львова пізніше в інтерв’ю.

Пилипу, за твердженням Львової-Бєлової, у Росії нібито подобається, проте деякі українські діти, за її словами, ці почуття не поділяли. Вони “негативно відгукувалися про президента [Путіна], говорили всяку гидоту, співали гімн України, “Слава Україні” і таке інше”, розповідала омбудсвумен у вересні, виступаючи в Громадській палаті Росії. Однак після потрапляння під опіку до російських родин, як стверджує Львова-Бєлова, цей “якийсь негатив” трансформується “у любов до Росії”.

Санкції проти Львової-Бєлової за керівництво процесом з вивезення українських дітей було запроваджено Євросоюзом, Великою Британією та США. За підтримку російської агресії проти України вона також потрапила до списків санкцій Австралії, Канади та Японії.

Україна вважає вивезення дітей до РФ проявом геноциду та цілеспрямованою політикою Росії щодо знищення України як держави та українців як нації. “Викрадаючи наших дітей, Росія буквально краде наше майбутнє”, – заявляв генеральний прокурор Андрій Костін.

Читайте також:
Злочини РФ проти українських дітей за рік вторгнення: звіт, звукова книга і виставка від фонду “Голоси дітей”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна