На війні в Україні знищено 9 тисяч “вагнерівців”, – Білий дім

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну приватна військова компанія “Вагнер” втратила пораненими і загиблими понад 30 тис. найманців.

Про це на брифінгу 17 лютого заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі, якого цитує CNN.

За словами Кірбі, із більш як 30 тисяч “вагнерівців” загинули близько 9 тисяч. Приблизно половина з цих 9 тисяч були вбиті з середини грудня.

За його словами, 90% “вагнерівців”, які вбитих у грудні, були завербовані в російських в’язницях.

“Вони (“Група Вагнера”) поводяться зі своїми новобранцями, переважно засудженими, як з гарматним м’ясом, кидаючи їх, у буквальному сенсі, в м’ясорубку… Він (ватажок ПВК Євген Пригожин) просто вирвав їх із в’язниць і кинув на поле бою без підготовки, без екіпіровки, без організаційного командування, просто кинув у бій”, – сказав Кірбі.

Також речник адміністрації заявив, що “Вагнер” зазнав важких втрат у боях за Бахмут.

За його словами, після посилення боїв за останні кілька днів Росія досягла “поступових успіхів” у районі Бахмута та навколо. При цьому США не можуть передбачити, чи вдасться Росії прорватися у місто. Але навіть якщо це станеться, додав Кірбі, Бахмут не має “реальної стратегічної цінності”, а тому США вважають, що Україна збереже свої сильні оборонні лінії на Донбасі.

Своєю чергою голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що бійці ПВК “Вагнера” “закінчуються” в регіоні.

“На Луганщині “вагнерівці” закінчуються. В основному зараз на фронті – підготовлені двомісячним курсом молодого бійця мобілізовані рашисти”, – сказав Гайдай в ефірі телемарафону.

За даними голови ОВА, на напрямку Кремінної зараз “складно, але контрольовано”, суттєвого просування у росіян немає.

“Зеки Вагнера” на війні проти України. Передісторія

Влітку 2022 року стало відомо про те, що фінансист приватної військової компанії “Вагнер” ​​Євген Пригожин їздить російськими колоніями та вербує на війну в’язнів, у тому числі засуджених за тяжкі злочини, вбивства. Їм обіцяють помилування через пів року після участі в бойових діях в Україні – або почесті у випадку смерті.

Деякі ЗМІ повідомляли, що комбатантами стали близько 30-40 тисяч російських в’язнів.

“Зеків Вагнера” використовують часто як “гарматне м’ясо” у штурмових групах на найгарячіших ділянках фронту, без права здаватися в полон. При цьому вони все одно дезертирують, попри залякування.

Зеків, які загинули на злочинній війні проти України, військомати ЗС РФ ставлять за приклад іншим військовозобов’язаним, відзначаючи їх за “ратний подвиг”.

На завершення 2022 року Пригожин заявив про повернення додому після помилування першої групи завербованих в’язнів. Як встановили журналісти Російської служби ВВС та видання “Агентство”, серед них були засуджені за грабежі, вбивства, наркоторгівлю.

26 січня США визнали ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією.

На початку лютого американський Інститут дослідження війни (ISW) робив висновок, що компанія “Вагнер” імовірно сповільнила вербування до своїх лав російських вʼязнів.

Генштаб ЗСУ повідомляв, що Росія лише в лютому рекрутувала 1,2 тис. кримських “зеків” до ПВК “Вагнера”.

Читайте також:
Армія сатани: Путін нагородив “За відвагу” бандита, який убив у Росії п’ятьох людей і був ліквідований на війні в Україні

На війні в Україні ліквідований “вагнерівець”, засуджений на 25 років за вбивство міліціонерів в РФ

В Україні вбито трьох кримінальних авторитетів, завербованих “Вагнером”, – Bellingcat

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна