Позасудова страта “вагнерівця”: як російська пропаганда переконує, що “полон гірше смерті”

Російські пропагандистські медіа поширюють відео зі стратою “вагнерівця-зрадника” та коментарі, спрямовані на те, щоб російські військові не здавалися в полон і не переходили на бік України. Очевидно, ця інформаційно-психологічна операція є відповіддю на українську урядову програму “Хочу жить“, яка агітує окупантів складати зброю.

Близький до приватної військової компанії “Вагнера” телеграм-канал Grey Zone поширив змонтоване відео під назвою “Молот відплати” пізно ввечері 12 листопада.

Наприкінці відео показано знерухомленого чоловіка в новій піксельній формі ЗСУ. Голова чоловіка, що сидить, скотчем примотана до цегляного виступу. Після свідчень чоловіка його б’ють кувалдою по голові та добивають, коли він падає.

Перед тим чоловік представляються як Євгеній Нужин та каже, що перейшов на бік ЗСУ, щоб воювати проти Росії й Путіна. Також він зазначає, нібито був викрадений “на вулиці Києва” і знепритомнів, отримавши удар по голові.

Очевидно, ідеться про колишнього в’язня рязанської колонії Євгена Анатолійовича Нужина, який відбував 24 роки покарання за вбивство та інші злочини. У серпні від був звільнений із тюрми та рекрутований до ПВК “Вагнер” її куратором Євгенієм Пригожиним, щоб брати участь у злочинній війні проти України. 4 вересня чоловік здався в полон українським Збройним силам.

Невдовзі Нужин дав інтерв’ю для каналу Юрія Бутусова. Він розповів, як відбувається залучення “зеків” на фронт та як у цьому бере участь безпосередньо Пригожин (“прилетів до колонії на особистому гелікоптері”). Полонений сказав, що бажав би брати участь у війні на боці України, адже має тут родичів, а путінська агресія проти України – злочинна.

Вагнерівський канал, публікуючи відео зі стратою Нужина, пише, що “зрадник зник раптово з-під слідства в Києві та отримав традиційне ісконно-вагнерівське покарання”. Після ударів кувалдою спливає напис – “засуджений”.

Фактично, неформальний лідер ПВК “Вагнер” Євген Пригожин визнав організацію незаконної позасудової страти “зрадника” Нужина (або її інсценування).

Той самий канал Grey Zone вранці 13 листопада з посиланням на інше джерело поширив коментар Пригожина: “…Що стосується “окувалдованого”, то в даному шоу видно, що він не знайшов щастя в Україні, а зустрівся з недобрими, але справедливими людьми. Мені здається, цей фільм називається “Собаці – собача смерть”. Прекрасна режисерська робота, переглядається на одному диханні. Сподіваюся, під час зйомок жодна тварина не постраждала”.

Канал вагнерівців цього ранку присвячує “засудженню” Нужина ще кілька розлогих дописів. Зокрема, канал виправдовує позасудову страту, вказуючи в заголовку: “Звинувачувати в жорстокості на війні – все одно, що штрафувати за перевищення швидкості на автомобільних перегонах”.

В іншому дописі наголос зроблено на тому, що “полон страшніший за смерть” та що випадки потрапляння “вагнерівців” у полон – одиничні.

Інші канали рашистів розвивають цю тему та, для залякування аудиторії, пишуть, що вбивство людини в такий спосіб – кувалдою – використовується “вагнерівцями” з часів війни в Сирії, а кувалда нібито є неформальним символом цієї ПВК.

Деякі коментатори вказують на те, що слова Нужина на останньому відео про нібито викрадення в Києві є неправдою. Згідно з неофіційними джерелами, його віддали до РФ під час останнього обміну полоненими.

Водночас варто звернути увагу на те, що на відео зі стратою на Нужині – зовсім нова форма ЗСУ. Сумнівно, що він отримав її в полоні і ходив так по вулицях Києва, встиг стати до лав української армії або був відданий у такому вигляді на обмін росіянам. Це дає підстави припускати частково костюмовану постановку.

Український журналіст Володимир Золкін, який працює з російськими полоненими і знімає їх на відео, так прокоментував випадок із Нужиним:

“Якщо підсумувати всі версії, що обговорюються в пабліках, то можна виділити п’ять:

1. Відео постановочне.
Його вкинули, щоб усі обговорювали цей інцидент, а не втечу рашистської армії з Херсона. Останнє спрацювало, я три години з ранку читаю всяке псевдоаналітичне марення.
У постановочність не вірю, але контраргументувати не стану. Постановочне так постановочне. Розходимося.

2. Його викрали вагнерівці.
Слухайте, ну він же не єнот. По вулицях Києва він не гуляв і гуляти не міг. У суперспецоперацію щодо його крадіжки із СІЗО теж віриться слабо.
Але душевнохворі конспірологи народжують і подібні версії, їх багато, на них я зупинятись не буду.

3. Він пішов воювати за Україну та його взяли в полон.
Не впевнений, що колишнього в’язня з Росії візьмуть і зарахують до ЗСУ, ще й у такі стислі терміни. Я впевнений у протилежному.

4. Українці його забили та вкинули це відео в мережу.
Причому вкинули через російські чи проросійські телеграм-канали. У цьому немає логіки.
Не дуже зрозуміло, навіщо докладати максимум зусиль, щоб росіяни здавалися в полон, створювати сайти, гарячі лінії, а потім картинно забивати їх кувалдою та публікувати це.

5. Обміняли.
Не виключаю. В інтерв’ю він казав, що вийшов уночі на наші позиції і здався. Такі історії ми чули десятки разів, але не всі вони підтверджуються. На перевірку виявляється, що “добровільне здавання в полон”, про яке говорять багато росіян, це здавання вимушене або випадкове.
Він не військовий, у нього взагалі немає жодного статусу, він просто найманець, з числа ув’язнених. Але якщо замість нього можна забрати нашого бійця, то логічно припустити, що саме так і вчинили.
Щодо програми “Хочу жити”, на яку ллють бруд у рашистських пабліках, то він туди не звертався, а варто було б.

Публіка, яка обговорює місце та причину страти цієї людини, має замислитися ще й над таким питанням: чому Росія не показує 8 із 10 обмінів, які проводяться (про це пишуть навіть проросійські ресурси та військкори).
Чому не показує людей, яких забирає? Чи не тому, що їм потрібно заздалегідь визначити долю кожного з них? Ми ж своїх показуємо відразу.

І я заговорив про це не зараз, я давав розгорнутий коментар із цього приводу на каналі “Популярна політика” близько місяця тому.

Багато росіян бояться повертатися додому, це факт. Гарантовано (якщо не з’ясується, що вони брати Петрова і Боширова) залишитися в Україні вони можуть, тільки заздалегідь повідомивши про свій намір. Інші випадки під питанням і вимагають окремого розгляду.

Але повернемося до заданої теми.

Згідно з підписом до цього відео, який фігурує на деяких каналах: “його спіткала вагнерівська відплата”.

Про те, що вагнерівці роблять зі “своїми” в разі непослуху, ви чули в наших інтерв’ю та в промовах Пригожина. Про те, що вони розправляються з людьми за допомогою кувалди, ми знаємо по кадрах із Сирії.

Це відео вони могли опублікувати для залякування охочих здатися.

Логіка в цьому є, особливо якщо врахувати заяви Пригожина про те, що замість здачі в полон вони повинні підривати себе гранатами.

Все це загальновідомо і лежить на поверхні, але комусь дуже хочеться бачити скрізь “злих укрів”. Так само вони бачать у нас всюди найманців і відмовляються розуміти, що це офіційно прийняті до ЗСУ добровольці.
Водночас у них по зомбоящику відкрито розповідають про тих самих найманців (вагнерівців) [в ЗС РФ], але вони примудряються їх не помічати.

Таким хоч тисячу аргументів наведи – все марно”.

Нагадаємо, в першій декаді жовтня стало відомо, що “зеки Вагнера” пішли в наступ на Харківщині, але були розбиті й потрапили в полон.
Після цього Генштаб ЗСУ поширював повідомлення про те, що російські рекрути-“зеки” шукають шляхи дезертирувати.

Читайте також:
“Через пів року підете додому, отримавши помилування”:
як Пригожин вербує зеків-рецидивістів на війну проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна