“Зеки Вагнера” пішли в наступ на Харківщині, але були розбиті й потрапили в полон

Російські війська на межі Луганщини й Харківщини намагалися покращити своє тактичне становище і йшли в наступ силами нових мобілізованих та ув’язнених, залучених до ПВК “Вагнера”. Однак були розбиті, а деякі “зеки” потрапили в полон.

Про це в неділю, 9 жовтня, повідомив військовий експерт Костянтин Машовець, координатор групи “Інформаційний спротив”.

“Дві доби тому командування військ противника на Сватівсько-Старобільському напрямку прийняло рішення покращити тактичне становище своїх військ у районі Кремінна-Рубіжне задля створення сприятливих умов оборони вказаного району. З цією метою противник сформував ударну тактичну групу північно-західніше Кремінної та атакував позиції передових підрозділів ЗСУ, які просунулись до цього моменту в районі н.п. Терни”, – розповів Машовець у фейсбуці.

Він дослідив, що росіяни атакували позиції ЗСУ по загальній дирекції Кремінна-Терни силами 6-го штурмового загону (шз) ПВК “Вагнер” чисельністю загалом до 110-120 осіб. Цей шз складається із в’язнів виправних установ Ленінградської області, котрі виявили бажання взяти участь у російсько-українській війні.

Раніше ЗМІ повідомляли про масове вербування “зеків” до ПВК “Вагнера” її куратором Євгеном Пригожиним, близьким до Путіна. Таких в’язнів рекрутують із колоній та обіцяють амністію в обмін на успіхи на полі бою.

6 шз мав найближчу задачу – “зайняти село Терни та утримати над ним контроль з метою дезорганізації оперативної побудови угрупування Сил оборони України, розгорнутого для наступу на Кремінну”.

Приблизна схема наступу на мапі

Надалі, за даними Машовця, противник намагався наростити зусилля на цьому напрямку і ввів у бій такі сили та засоби:

  • до “посиленої роти” зі складу БТГр 752-го мотострілецького полку 3-ї дивізії 20-ї армії ЗС РФ;
  • 13-й загін БАРС “Кубань” (до двох взводів);
  • рота 119-го стрілецького полку мобілізаційного резерву 2-го армійського корпусу (т. зв. “армія ЛНР”).

“Атаки/штурмові дії противника здійснювались переважно без застосування бронетехніки, але під прикриттям та використанням посиленого мінометно-артилерійського вогню. Внаслідок боїв противник поніс втрати та був вимушений відійти на вихідні рубежі… Наразі противник здійснює перегрупування своїх сил та засобів в районі Червонопопівка-Житлівка та ймовірно готується до відновлення контратакуючих дій у напрямку на село Терни або у напрямку на села Ямполівка і Зарічне”, – пише Машовець.

Експерт вказує на те, що в результаті цих боїв у полон до підрозділів ЗСУ потрапили “такі цікаві персонажі”, як

Перхін Дмитро Ігорович, 1977 р.н.., громадянин РФ, засуджений, виправна колонія №5 у поселенні Металлострой, м. Санкт-Петербург.

Він був узятий в полон 7 жовтня східніше села Терни.

Військовополонений розповів, що після прибуття до їхнього виправного закладу представників ПВК “Вагнера” він дав згоду на участь у бойових діях та в складі групи з 47 осіб (а загалом у колонії перебувають 880 осіб) був зарахований до 6-го шз ПВК “Вагнер”. У цьому підрозділі – 110 осіб, всі з Ленінградської області.

У район виконання завдання, на напрямку Кремінна-Терни, вони прибули групою 96 осіб. Мали озброєнні автомати Калашникова, кулемети РПК й ПК, гранатомети РПГ (відповідно до штату мотострілецького відділення).

Мали завдання – взяття під контроль село Терна для подальшої передачі іншому підрозділу зі складу сформованого угруповання.

Наступальні дії здійснювали двома групами по 40-45 осіб з розвідувальними групами попереду.

“Внаслідок передчасного виявлення українськими спостережними постами в ході висування на рубіж переходу в атаку та наступного вогневого ураження із позицій ЗСУ понесли втрати в особовому складі й до 30% підрозділу втратили боєздатність…” – передає свідчення “зека” Машовець.

За словами полоненого, у цей же район командування військ противника перекидає ще один штурмовий загін, сформований ПВК “Вагнера” зі складу осіб, що відбували покарання у виправних установах Ленінградської області, загальною кількістю до 100 осіб. “Приблизно третина особового складу загону “цілком вмотивована та має дійсне бажання примати участь у бойових діях”, – переказує експерт.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що на Донеччині під Торезом окупанти розгорнули тренувальний табір для зеків, які погодилися воювати проти України.

Читайте також:
“Через пів року підете додому, отримавши помилування”:
як Пригожин вербує зеків-рецидивістів на війну проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна