“Через пів року підете додому, отримавши помилування”: як Пригожин вербує зеків-рецидивістів на війну проти України

Ірина Ромалійська
журналістка, ведуча проєкту “Радіо Свобода” “Настоящее время”

(FB)

Ось така в тому числі російська армія – зеки, яких вербує сам Пригожин.

Євген Пригожин – російський мільярдер, якого ще називають “кухарем Путіна”, власник ПВК “Вагнера”. Вбивця. Взагалі не стидається. І Росія взагалі не стидається, бо викладають це відео: як Пригожин вербує зеків на війну в Україну.

Кілька цитат з цього спічу:

  • “Війна – важка, на всякі там чеченські кампанії зовсім не схожа. Витрата боєприпасів у мене приблизно у 2,5 раза більше, ніж в Сталінграді”.
  • “Перший гріх – це дезертирство. Ніхто не дає задню, ніхто не відступає, ніхто не здається в полон. Коли ви будете навчатися, вам розкажуть, що при здачі в полон у вас мають бути при собі дві гранати. Другий гріх – це алкоголь та наркотики в зоні бойових дій. Поки пів року ви з нами, ви постійно в зоні бойових дій. І третій гріх – це мародерство. Включаючи сексуальні контакти з місцевими жінками, флорою, фауною, чоловіками, ким завгодно”.
  • “Перші ув’язненні, які воювали зі мною, це було 1 червня, штурм Вугледарської ТЕЦ – 40 людей з Пітера, суворий режим, рецидив. 40 людей зайшло в окопи супротивника, вирізали його ножами, було троє загиблих, сім поранених. Із трьох загиблих одному було 52 роки, відсидів 30. Загинув геройськи”.
  • “Ми дуже ретельно ставимося до тих, хто сидить за сексуальними статтями, але розуміємо, що бувають помилки”.
  • “Нам потрібні лише штурмовики”.
  • “Всіх [загиблих на війні зеків] хоронять на алеях героїв у тих містах, де вона є”.
  • “Через пів року ви йдете додому, отримавши помилування. Ті, хто хоче залишитися з нами, залишаються з нами. Тобто варіантів повернутися на зону немає ніяких”.
  • “Тим, хто в перші день кажуть, що кудись не туди потрапив, ми робимо відмітку “дезертир” і розстрілюємо на місці”.
  • “У вас є хтось, хто може вас із десятками строку з зони витягнути? Є двоє, хто витягує: це Аллах і Бог, в дерев’яному ящику. Я вас живими забираю. Але не завжди живими повертаю”.

На роздуми дає 5 хвилин.

За Україну воюють найкращі. За Росію – ось ці люди з відео. З них у тому числі складається “друга армія світу”, яка зараз тікає з Харківщини.

Читайте також:
Росія набирає 10 тисяч “зеків” для війни з Україною, – ГУР


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна