На війні в Україні ліквідований “вагнерівець”, засуджений на 25 років за вбивство міліціонерів в РФ

На війні в Україні ліквідований один із лідерів російського угруповання “приморських партизанів” Олександр Ковтун, який з 2010 року перебував в ув’язненні за особливо важкі злочини, зокрема вбивство двох міліціонерів.

За попередніми даними, у виправній колонії Ковтуна завербували в “ПВК Вагнер” і 29 січня він загинув під час бойових дій РФ “у районі проведення спецоперації” (вочевидь, на окупованій території України), повідомляє телеграм-канал “ОПС-медиа“.

Олександр Ковтун вважається одним із лідерів злочинного угруповання, яке в лютому — червні 2010 року нападало на співробітників міліції у Приморському краї РФ. Ковтуна та інших “приморських партизанів”, як прозвали бандитів, звинувачували у вбивстві двох міліціонерів та чотирьох виробників наркотиків, а також у пораненні ще шістьох міліціонерів, викраденні кількох автомобілів та крадіжках.

Учасників банди затримали у червні 2010 року. У 2014-му Ковтуна засудили до довічного позбавлення волі, але надалі покарання замінили на 25 років колонії.

Незадовго до того, як влітку 2010 року банду “приморських партизанів” затримали, учасники угруповання записали відеозвернення з поясненням своїх “мотивів”. Зокрема,, вони заявляли, що “оголосили війну міліціонерам з ідейних міркувань”, оскільки вважають, що МВС РФ “кришує” наркобізнес, проституцію, незаконні лісозаготівлі та фальсифікує кримінальні справи”.

Як пишуть російські ЗМІ, на одному з судових засідань Ковтун наголосив, що учасники угруповання не вважають себе “партизанами”, як їх прозвали у ЗМІ, бо діяли виключно з ідейних міркувань “без кримінальної складової”.

Нагадаємо, у вересні 2022 року стало відомо, що глава ПВК “Вагнер” Пригожин масово вербує у російських колоніях “зеків” на війну проти України, обіцяючи затим амністію. Таких набрали десятки тисяч. У бойових діях на територіях сходу України їх тривалий час використовували як “гарматне м’ясо” без права здаватися в полон.

На початку лютого 2023 року Пригожин оголосив, що його “організація” перестала вербувати ув’язнених — мовляв, його та ПВК від цього “усунули”. Наразі, за повідомленнями російських правозахисників, вербуванням “зеків” займається саме міністерство оборони РФ.

Читайте також:
В Україні вбито трьох кримінальних авторитетів, завербованих “Вагнером”, – Bellingcat

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.