Угруповання росіян на північних кордонах удвічі менше порівняно із вторгненням, у Білорусі немає боєприпасів, – ГШ

Угруповання військ Росії, що станом на кінець грудня зібралося в Білорусі та прилеглих областях РФ, удвічі менше, ніж те, що брало участь у повномасштабному вторгненні в лютому.

Про це повідомляє Мілітарний медіацентр із посиланням на заяву заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексія Громова.

“На сьогодні угруповання російських військ, яке розгорнуте у Білорусі, Брянській та Курській областях Російської Федерації, вдвічі менше того угруповання, що було задіяне для наступу на Київ у лютому поточного року
— 22 тисяч проти 45,5 тисяч окупантів”, – сказав бригадний генерал Олексій Громов.

За його словами, в разі приєднання білоруських військових до можливого вторгнення загальне угруповання становитиме 30 тисяч.

“Навіть у разі залучення всіх бойових білоруських військ – сухопутних військ і сил спеціальних операцій, загальне угрупування буде приблизно 30 тисяч. Це все одно менше від того, що брало участь у повномасштабному вторгненні”, – наголосив представник Генштабу ЗСУ.

За даними Генштабу, в Білорусі зараз перебуває близько 11 тис. солдатів РФ і понад 400 одиниць озброєння та військової техніки ЗС Росії.

Олексій Громов укотре підкреслив, що ситуація вздовж кордону з Білоруссю залишається контрольованою та стабільною. На території країни російські військові навчаються на полігонах.

При цьому Росія вивезла з Білорусі всі запаси боєприпасів до артилерійських систем та РСЗВ, які були зроблені для вторгнення в Україну. Тож Мінськ не має резервів, щоб забезпечити боєприпасами наступальне угруповання.

У Генштабі вважають, що безпосередня участь Білорусі у війні проти України залежатиме від просування ЗС РФ на Донецькому напрямку та від дій Сил оборони України.

Водночас Росія посилює контроль над аеродромами Білорусі.

Нагадаємо, 28 грудня голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомив, що наразі Росія зібрала в Білорусі угруповання військ кількістю 10 200 людей і що цієї кількості для наступу на Україну недостатньо.

Читайте також:
МЗС Білорусі висловило протест послу України через падіння ракети ППО

Візит Путіна до Лукашенка: домовилися розширювати співпрацю у військовій сфері

Контекст

10 жовтня самопроголошений президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання спільного регіонального угруповання військ “у зв’язку із загостренням на західних кордонах Союзної держави”.

За офіційними даними, основу регіонального угруповання військ (сил), повідомляли в Міноборони, складатимуть Збройні Сили Білорусії за штатом мирного часу, а також окремі військові формування Російської Федерації.

Загалом ідеться про 9 тисяч осіб – мало для вторгнення в Україну з півночі.

Водночас після рішення влади в Москві про мобілізацію на війну з Україною розвідка інформувала, що Білорусь готується прийняти 20 тис. мобілізованих росіян.

Напередодні Лукашенко заявив, що в країні запроваджено режим контртерористичної операції (КТО) у зв’язку із загостренням ситуації з боку України та розпочато процедури, пов’язані з розгортанням союзного угруповання військ.

Свої заяви самопроголошений президент робить у руслі месиджів білоруської та російської пропаганди, буцімто Україна готує вторгнення чи удари по території Білорусі. Силовики РБ також говорять про “наміри” України захопити якісь райцентри на території Білорусі, щоб наступати далі на Мінськ.
Київ категорично спростовує ці закиди.

24 лютого 2022 року російські війська вторглися на територію України зокрема і з території Білорусі. Однак тоді не йшлося про реальну участь армії РБ у цьому вторгненні.
Після того, як на початку квітня російські ЗС втекли з півночі України, в Білорусі залишалося невелике угруповання армії РФ – переважно для обслуговування ракет і літаків, що продовжили обстріл української території з Білорусі.

На початку жовтня представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявляв, що Путін намагається змусити Лукашенка напряму вступити у війну проти України. При цьому біля українського кордону було зосереджено тільки шість батальйонів, надалі – дев’ять БТГр.

3 грудня міністр оборони РФ Шойгу підписав у Мінську таємний протокол щодо військової співпраці.

Станом на кінець грудня і розвідка, і ГШ ЗСУ надалі стверджують, що в Білорусі “ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено”.

МО Білорусі 13 грудня заявляло про початок “раптової перевірки бойової готовності” за дорученням самопроголошеного президента Лукашенка. Перевірка закінчилася 19 грудня, в день візиту Путіна у Мінськ.

Читайте також:
Білоруська армія: хто на нас зібрався нападати з півночі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.