Шойгу підписав у Мінську таємний протокол щодо військової співпраці

Під час візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу до Мінська було підписано протокол між Республікою Білорусь і Російською Федерацією про внесення змін до договору між двома країнами про спільне забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері від 19 грудня 1997 року.

Про це за підсумками зустрічей у суботу, 3 грудня, повідомила пресслужба МО РБ.

Зазначається, що в ході візиту Шойгу він та міністр оборони Білорусі Віктор Хренін обговорили актуальні питання двосторонньої військово-технічної співпраці.

Водночас зміст підписаного протоколу не розголошується.

“Білоруський Гаюн” пише, що підписання документів відбулося не в будівлі міноборони або іншого відомства, а просто на аеродромі Мачулищі – ймовірно, в будівлі командування ВПС і ППО збройних сил Республіки Білорусь, що “вкрай нетипово і лише підкреслює якусь поспішність”.

Відразу після підписання документів генерал армії Шойгу і генерал-лейтенант Хренін вирушили до Палацу незалежності в Мінську, щоб зустрітися з Лукашенком.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська так відреагувала на подію: “Сьогодні режим Лукашенка знову підписав ганебні угоди з Кремлем. Білоруський суверенітет передається Росії. Але всі угоди, підписані незаконним режимом, є незаконними. Ми зробимо все, щоб не допустити втягування білоруських військ у війну і допомогти Україні”, – написала вона у твітері.

Читайте також:
Білоруська армія: хто на нас зібрався нападати з півночі

Контекст

10 жовтня самопроголошений президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання спільного регіонального угруповання військ “у зв’язку із загостренням на західних кордонах Союзної держави”.

За офіційними даними, основу регіонального угруповання військ (сил), повідомляли в Міноборони, складатимуть Збройні Сили Білорусії за штатом мирного часу, а також окремі військові формування Російської Федерації.

Загалом ідеться про 9 тисяч осіб – мало для вторгнення в Україну з півночі.

Напередодні Лукашенко заявив, що в країні запроваджено режим контртерористичної операції (КТО) у зв’язку із загостренням ситуації з боку України та розпочато процедури, пов’язані з розгортанням союзного угруповання військ.

Свої заяви самопроголошений президент робить у руслімесиджів білоруської та російської пропаганди, буцімто Україна готує вторгнення чи удари по території Білорусі. Силовики РБ також говорять про “наміри” України захопити якісь райцентри на території Білорусі, щоб наступати далі на Мінськ.
Київ категорично спростовує ці закиди.

24 лютого 2022 року російські війська вторглися на територію України зокрема і з території Білорусі. Однак тоді не йшлося про реальну участь армії РБ у цьому вторгненні.
Після того, як на початку квітня російські ЗС втекли з півночі України, в Білорусі залишалося невелике угруповання армії РФ – переважно для обслуговування ракет і літаків, що продовжили обстріл української території з Білорусі.

На початку жовтня представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявляв, що Путін намагається змусити Лукашенка напряму вступити у війну проти України. При цьому біля українського кордону було зосереджено тільки шість батальйонів. Станом на початок грудня і розвідка, і ГШ ЗСУ стверджують, що в Білорусі “ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено”

Читайте також:
Чутки про можливе вторгнення з Білорусі до кінця листопада – це російська ІПСО, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна