У складі “спільного угрупування військ” в Білорусі перебуватимуть до 9 тис. росіян, – МО РБ

Кількість російських військових, що перебуватимуть у Білорусі в рамках розгортання “спільного угрупування військ”, складе до 9 тисяч осіб.

Про це у твіттері повідомив помічник міністра оборони Білорусі з питань міжнародної військової співпраці Валерій Ревенко.

“До Білорусі почали прибувати перші військові ешелони з російськими військовослужбовцями, які входять до складу спільного угрупування військ. Переїзд триватиме кілька днів. Загальна чисельність становитиме трохи менше 9 тисяч осіб. Більше інформації буде надано на брифінгу для військових аташе”, – написав він.

Нагадаємо, 15 жовтня стало відомо про те, що перші ешелони з російськими мобілізованими військовими для регіонального угруповання військ (сил) прибули до Білорусі.

Як зазначили у військовому відомстві РБ, “рішення про створення регіонального угруповання військ (сил) прийнято та реалізується виключно на користь посилення охорони та оборони державного кордону Союзної держави на території Білорусі та продиктовано це рішення безперервною активністю у прикордонних з нами районах”.

Контекст

10 жовтня самопроголошений президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання спільного регіонального угруповання військ “у зв’язку із загостренням на західних кордонах Союзної держави”.

“Не розраховуйте на велику чисельність Збройних сил Російської Федерації. Але це буде не одна тисяча людей”, – сказав білоруський диктатор.

За офіційними даними, основу регіонального угруповання військ (сил), повідомляли в Міноборони, складатимуть Збройні Сили Білорусії за штатом мирного часу, а також окремі військові формування Російської Федерації.

Напередодні Лукашенко заявив, що в країні запроваджено режим контртерористичної операції (КТО) у зв’язку із загостренням ситуації з боку України та розпочато процедури, пов’язані з розгортанням союзного угруповання військ.

Свої заяви самопроголошений президент робить у руслі останніх месиджів білоруської та російської пропаганди, буцімто Україна готує вторгнення чи удари по території Білорусі. Силовики РБ також говорять про “наміри” України захопити якісь райцентри на території Білорусі, щоб наступати далі на Мінськ.
Київ категорично спростовує ці закиди.

Після рішення влади в Москві про мобілізацію на війну з Україною розвідка інформувала, що Білорусь готується прийняти 20 тис. мобілізованих росіян.

24 лютого 2022 року російські війська вторглися на територію України зокрема і з території Білорусі. Однак тоді не йшлося про реальну участь армії РБ у цьому вторгненні.
Після того, як на початку квітня російські ЗС втекли з півночі України, в Білорусі залишалося невелике угруповання армії РФ – переважно для обслуговування ракет і літаків, що продовжили обстріл української території з Білорусі.

На початку жовтня представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявляв, що Путін намагається змусити Лукашенка напряму вступити у війну проти України. При цьому біля українського кордону було зосереджено тільки шість батальйонів.

Читайте також:
Лукашенко і Путін домовились про розгортання “спільного регіонального угруповання військ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна