Керченський міст підірвано. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

Підірвано Керченський міст, який з’єднує Росію та окупований Крим.

Надзвичайна подія сталася о шостій ранку в суботу, 8 жовтня.

Окупаційна влада спершу заявила, що на мосту, за попередніми даними, горить цистерна з паливом. Про це повідомило російське урядове інформагентство “РИА Новости“.

У дорожньому управлінні “Тамань” (РФ) зазначили, що рух мостом припинено.

За свідченням очевидців, на міст перестали пускати автівки, ліквідують пожежу.

Однією з перших про інцидент інформувала Кримська залізниця (РФ). 

“О 6:05 апаратура показала хибну зайнятість на залізничних коліях на залізничній частині транспортного переходу через Керченську протоку. Відбулося загоряння паливної цистерни у хвості вантажного поїзда. Локомотив із частиною вагонів виведено на станцію Керч. Ведуться аварійні роботи. Причини події встановлюються”, – ішлося в повідомленні Кримської залізниці.

Невдовзі в мережі з’явилося багато фото й відео події. Крім того, що на мосту – велика пожежа і справді горять цистерни з пальним, видно, що зруйнована велика частина дорожнього полотна, пожежа зачепила і верхній рівень.

Свідки на відео розповідають, що чули вибухи.

Відео зокрема поширює телеграм-канал Повітряні сили Збройних сил України.

“Ранок на кримському мосту. Горять цистерни з пальним. Також зруйновано частину дорожнього полотна! Все буде Україна!” – ідеться в дописі.

Найбільше характер руйнувань видно на цьому відео:

Із нього можна зробити висновок, що було відірвано автомобільне полотно на нижньому рівні, там зруйновано два прольоти. А звідти вогонь перекинувся на верхній – залізничний – рівень.

За основною версією росіян, причиною вибуху став підрив авто.

“Кримінальну справу порушено за фактом підриву вантажного автомобіля на Кримському мосту”, передає “РИА Новости” заяву слідчого комітету РФ.

“Сьогодні о 6:07 на автомобільній частині Кримського мосту з боку Таманського півострова стався підрив вантажного автомобіля, що спричинив спалах семи паливних цистерн залізничного состава, який прямував у напрямку Кримського півострова”, – йдеться в повідомленні інформцентру Національного антитерористичного комітету (НАК РФ), яке цитує російський “Інтерфакс”.

Зазначається, що частково обрушено два автомобільні прольоти мосту, арку над судноплавною частиною мосту не пошкоджено.

Поки що офіційних пояснень від Генштабу ЗСУ немає, проте багато експертів і представників влади в Україні вже тривалий час заявляли про необхідність підриву або виведення з ладу цього мосту, адже саме через нього на Кримський півострів заходить велика кількість російської військової техніки, зброї та матеріального забезпечення для окупаційних військ в Україні.

У липні секретар РНБО Олексій Данілов зазначав, що росіяни скупчили шалену кількість ППО для охорони Керченського моста.

Окупаційна влада Криму підтвердила, що рух Керченським мостом повністю закритий – і автомобільний, і залізничний, готується запуск поромної переправи через протоку.

 

Контекст

Збройні сили України вперше засвідчили спроможність завдавати ударів по об’єктах РФ в окупованому Криму 9 серпня 2022 року, коли було знищено літаки та інфраструктуру на аеродромі Саки (Новофедорівка). Невдовзі, 16 серпня, українські війська вдарили також по російських базах у районі Джанкоя. Таким чином Києвом було подолано бар’єр і психологічних, і політичних обмежень, і фактичної спроможності бити росіян на території анексованого ними Криму.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у програмній статті підтвердив, що українська армія завдавала ударів по базах РФ у Криму, і накреслив плани звільнення півострова.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, спорудження Керченського мосту в окупований Крим Росія почала у 2014 році.  Транспортний перехід поєднав анексований український півострів із Краснодарським краєм (доти сполучення з РФ здійснювалося поромами по морю та літаками; всі ці способи, як і міст, суперечать законодавству України).

Будівництво тривало по всій довжині 19-кілометрового переходу, який проходить через острів Тузла.
Близько 7 тисяч паль, відповідно до заяв будівельників, забили на глибину від 16 до 90 метрів.

Згідно з першими анонсами, рух автомобілів по чотирьох смугах мосту мав початися в грудні 2018 року, залізничного транспорту – у 2019 році.

Загальна вартість всіх робіт зі спорудження мосту та відповідної інфраструктури була оголошена в розмірі 228 млрд. руб., генпідрядник — ТОВ “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до президента Путіна. Вартість зростала, дедлайн – відтерміновувався, будівництво  призупинялося.

Загальна вартість проекту мосту в Крим перевищила 300 млрд рублів (близько 5 млрд доларів), що в тричі дорожче будівництва найдовшого мосту у світі (міст довжиною 164,8 км між Шанхаєм і Нанкіном обійшовся в 1,46 млрд доларів).

Будівництво у вибраному місці ускладнювалося тектонічним розломом, що йде дном Керченської протоки, великою товщиною відкладень мулу, льодоставом та великою кількістю грязьових вулканів.
Українські фахівці заявляли про неможливість спорудження стійкого мосту в таких умовах.

У жовтні 2017 року будівництво Керченського мосту пройшло свій пік – було зведено автомобільну арку.

За підсумками онлайн-голосування в РФ назвали Кримським.

Автомобільну частину мосту було відкрито 15 травня 2018 року (Путін проїхав за кермом КамАЗа), залізничну частину – 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Автодорожній міст став частиною дороги А-290 (Керч—Новоросійськ).

Побудова мосту послужила економічній інтеграції окупованого Криму до складу РФ, посиленню військового угруповання росіян в окупованому Криму, а також посиленню контролю Росії над проходом суднами Керченської протоки.

Читайте також:
Міст через Керченську протоку має бути знищений, – Подоляк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна