Залужний визнав, що ЗСУ завдавали ракетних ударів по базах росіян у Криму

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний визнав, що ЗСУ завдавали уражень по аеродромах і військових базах росіян у Криму високоточною ракетною зброєю на більш як 200 км.

Про це йдеться в статті на сайті агентства “Укрінформ” за підписом генерала Залужного і першого заступника голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенанта Михайла Забродського.

Високопоставлені військові згадали про це в контексті перенесення тиску ЗСУ на “реальний центр тяжіння РФ у цій війні” – Кримський півострів.

“Переконливим прикладом правильності такого підходу в поточному році є успішні зусилля ЗС України з фізичного перенесення бойових дій на тимчасово окуповану територію АР Крим. Йдеться про серію успішних ракетних ударів по кримським авіабазам противника, перш за все – по аеродрому Саки”, – сказано в статті.

“Завдання ЗС України на 2023 рік – зробити для росіян та в інших окупованих територіях ці відчуття гострішими, природнішими і цілком відчутними, попри значну відстань до цілей”, – наголосили Залужний і Забродський.

Контекст

Як повідомляла “Новинарня“, надвечір 9 серпня на аеродромі в смт Новофедорівка Сакського району (тимчасово окупована територія АР Крим) пролунало близько десятка вибухів. На летовищі базується російська авіація, яка завдає ударів по Україні.
Росіяни заперечували, що вибухи під Саками стали наслідком удару ЗСУ.

Аеродром “Саки” розташований більш ніж на 200 км від контрольованої Україною території.

Доти вважалося, що ЗСУ не мають настільки далекобійних високоточних ракет, щоб вражати військові цілі на такій відстані в Криму.

Офіційні особи в Україні не підтверджували факт ракетного удару. Звучали припущення, що вибухи в Саках були результатом наземної диверсії.

Водночас деякі експерти вважали, що спершу українські ракети AGM-88 HARM вивели з ладу РЛС/ППО, а далі у пробите “вікно” залетіли “поки ще не анонсовані” ракети ATACMS, отримані від США.

Раніше того ж дня ЗСУ вразили російську військову базу біля Новоолексіївки в Генічеському районі Херсонської області, на межі з Кримом. А 16 серпня – військові та інфраструктурні об’єкти росіян у районі Джанкоя на півночі Криму.

Читайте також:
По російських ППО почали “прилітати” американські ракети AGM-88

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна