Росія діє на випередження й скликає Радбез ООН, щоб обговорити “провокацію українських радикалів у Бучі”

доповнено

Росія скликає засідання Ради безпеки ООН на понеділок, 4 квітня, щоб обговорити “кричущу провокацію українських радикалів у Бучі”.

Про це повідомляє урядова інформагенція РФ “РИА Новости”.

“Росія запросила засідання РБ ООН на понеділок у зв’язку з кричущою провокацією українських радикалів у Бучі, заявив заступник постійного представника [РФ] при ООН”, – зазначається в повідомленні.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що воєнні злочини в Бучі та інших містах під час російської окупації будуть предметом розгляду в Раді Безпеки ООН у вівторок, 5 квітня.

У неділю, після того як майже всі світові ЗМІ поширили жахливі кадри російських звірств після звільнення Бучі, міністерство оборони та інші органи влади держави-агресора назвали їх “провокацією” і “постановкою київського режиму“.

“За час перебування Бучі під контролем російських збройних сил жоден місцевий мешканець не постраждав від якихось насильницьких дій”, – цинічно заявили в міноборони РФ.

При цьому Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що “шокований” фото з Бучі.

“Я глибоко шокований фотографіями мирних жителів, вбитих у Бучі. Дуже важливо, щоб незалежне розслідування привело до притягнення винних до відповідальності”, – зазначив Гутерріш.

Перед тим постійний представник України в ООН Сергій Кислиця наголосив, що Україна вимагає негайного засудження агресора за масові вбивства в Бучі, Ірпені, продовження облоги Маріуполя тощо.

“Війна не знає вихідних. Є лише один агресор. Присутність Росії в ООН несумісна з усіма її принципами та цілями”, – підкреслив Кислиця в дописі у Twitter, тегнувши Гутерріша.

Росія є постійним членом Ради Безпеки ООН із правом вето на будь-яке рішення цього органу.

ДОПОВНЕНО. Зранку в понеділок агентство Reuters передало, що Британська місія при ООН, яка у квітні головує у Раді з 15 членів, заявила: Радбез проведе заплановане обговорення щодо України у вівторок, а не буде збиратися у понеділок, як того вимагає Росія.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що повторить своє прохання щодо проведення засідання Ради Безпеки ООН у понеділок у зв’язку зі “злочинними провокаціями з боку українських солдатів і радикалів” у місті Буча.

Нагадаємо,

районний центр Буча в північно-східному передмісті Києва з початку березня перебував під окупацією армії РФ. Звільнення міста Збройними силами та іншими формуваннями сил оборони України відбулося 1 квітня.
Після повернення Бучі на навколишніх населених пунктів під контроль ЗСУ в них виявили сотні тіл цивільних громадян, убитих російськими окупантами. Ці злочини рашистів отримали назву “Бучанська різанина”.

У зв’язку з цим прокурор Карла дель Понте заявила, що Міжнародний кримінальний суд має видати ордер на арешт Путіна.

3 квітня президент Володимир Зеленський заявив про створення спецмеханізму правосуддя та Книги катів, щоб притягнути винних у воєнних злочинах проти України до відповідальності.

Буча, Ірпінь, Гостомель, Ворзель – не пробачимо ніколи!

Читайте також:
“Нова Сребрениця”: у звільнених від росіян містах і селах Київщини виявлено десятки тіл закатованих мирних мешканців

#BuchaMassacre: Голова Євроради шокований звірствами росіян, анонсує суди і нові санкції

Катівня в Бучі: полонених цивільних у підвалі зв’язували, ставили на коліна й розстрілювали. ВІДЕО

Світ побачив звірства російських окупантів – попереду міжнародний трибунал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна