“Тектонічне зрушення політики:” Німеччина надає Україні 500 стінгерів та 1000 ПТРК

Німеччина надасть Україні зброю: переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger та протитанкове озброєння.

Про це написав у Twitter канцлер Німеччини Олаф Шольц о 20:00 у суботу, 26 лютого.

“Російська атака знаменує собою поворотний момент. Наш борг – зробити все можливе, щоб підтримати Україну в її захисті від армії Путіна, яка вторглася. Ось чому ми доставляємо 1000 протитанкових засобів і 500 ракет Stinger нашим друзям в Україні“, – заявив він.

Посол України в ФРН Андрій Мельник в ефірі всеукраїнського телемарафону заявив, що поставка буде вже найближчим часом, і найближчим часом збереться німецький парламент, щоб обговорити наступні можливі кроки щодо допомоги Києву.

За його словами, ця заява є “тектонічним зсувом” у політиці Німеччини нового часу.

Зміна позиції Берліна щодо неможливості постачання зброї для України на тлі російської агресії стала можлива завдяки виснажливій роботі української дипломатії, постійних заяв у ЗМІ, на телебаченні Німеччини тощо. Безпосередньо рішенню німецької влади передувала зустріч Мельника з міністром оборони ФРН.

Також посол дав зрозуміти, що після початку російського вторгнення в Україну німецький істеблішмент визнав, що помилявся щодо намірів РФ, але все одно не вважав потрібною поставку летальної зброї Києву – через прогнози щодо швидкого фіналу операції росіян. Позитивне рішення прийшло після того, як затятий опір українців зупинив просування окупантів.

Читайте також:
Німеччина надає Україні економічну допомогу, а зброєю підтримують інші партнери, – МО ФРН

Попередня позиція Берліна

Офіційний Берлін вже неодноразово оголошував свою позицію щодо відмови постачати Україні озброєння (навіть по лінії НАТО), незважаючи на зростання ймовірності масштабного вторгнення ЗС РФ. Відмова Німеччини стосувалася також оборонного озброєння, якщо його можна використати як летальне.

На відміну від багатьох інших країни ЄС та НАТО, німецькі урядовці вважали, що такі поставки можуть лише посилити напруження з Росією та зробити переговори з Москвою ще важчими, ніж вони вже є.

У коаліційній угоді новий уряд країни у складі соціал-демократів, зелених і вільних демократів прописав, що поставки зброї до кризових регіонів не дозволяються. Хоча відомо, що ФРН постачає зброю до багатьох країн, де влада може застосувати її у внутрішніх та зовнішніх конфліктах.

За даними стокгольмського інституту SIPRI, Німеччина залишається одним із найбільших у світі виробників та експортерів зброї. Обсяги німецького збройного експорту з 2016-го по 2020 роки зросли на 21%. Найбільші імпортери німецької зброї – це Південна Корея, Алжир та Єгипет.

За словами глави МЗС ФОН Анналени Бербок, рішення щодо неможливості поставки зброї Україні має історичний вимір. Мається на увазі напад нацистської Німеччини на СРСР під час Другої світової війни.
“Уявлення про те, що Німеччина надає зброю, з якої потім можуть вбивати росіян, для багатьох німців є дуже важким”, – розшифровував цю думку Марсель Дірсус з Інституту політики безпеки університету імені Крістіана Альбрехта.

Заборона на поставки стосувалася і колишньої німецької зброї, яка зараз перебуває в третіх країнах, зокрема в Балтії, і постачання по лінії НАТО.

Командувач ВМС Німеччини заявляв, що Україна ніколи не поверне Крим, а Путін заслуговує на повагу. Однак після цього втратив посаду.

Читайте також:
“Війна не має кордонів!”: у Берліні українці влаштували масштабну маніфестацію проти дій РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна