Україні потрібно загалом 250 комплексів Javelin, – американський експерт

 

Приблизно 250 протитанкових ракетних комплексів Javelin (пускових установок) потрібно наразі для закриття потреб української армії. При цьому важливо працювати над навчанням персоналу для цього виду озброєння.

Таку думку висловив президент The Potomac Foundation (США) Філіп Карбер під час безпекового форуму “Ефективна промисловість для обороноздатності” в Одесі 16 липня.

У контексті розмови про високоточну зброю Карбер висловився, що важливою є розмова і про артилерію, і розвідку.

“Ще 19 “джавеленів” треба для України, але це лише пускові установки. Всього 250 таких пускових установок вам треба. Але важливо працювати над навчанням персоналу”, – сказав спікер безпекового форуму.

Американський експерт нагадав, що Україна має активно працювати над реформою війська, хоча ЗС України вже встигли змінитися за сім років війни з РФ.

“Українська армія воює з 2014 року, це унікальний досвід, я спостерігав за цим тривалий час. Ті збройні сили, які зараз має Україна – це не ті ЗС, які були 2014 року. Немає інших [світових] прикладів такого прогресу. Додам, що ЗСУ набагато більші, ніж збройні сили тих десяти країн, які приєдналися до НАТО останнім часом”, – сказав Карбер.

Він визнав, що українська армія, беручи участь у військових навчаннях НАТО, перейняла вже чимало її стандартів. “У деяких напрямках Україна випереджає деякі країни”, – додав експерт.

Він також назвав найбільшу слабкість України: “Повітря. У 2014 році [під час боїв на Донбасі] роль авіації була незначною. Росія натомість частіше використовувала свої повітряні сили. Українську військову авіацію треба модернізувати. Інакше це залишиться вашим слабким місцем. В Україні багато крилатих ракет, і часто ми чуємо, що Україна проводить навчання в Чорному морі… Але захист з повітря теж є важливим”, – зазначив експерт.

Філіп Карбер також вважає, що Україна повинна активніше постачати озброєння в армію, продавати світу свою продукцію, аби підвищити свій дохід – важливо “допомогти простим людям, які працюють на цих [оборонних] підприємствах”.

“Усе, що було успадковано з попередніх років, треба удосконалювати. В Україні є багато заводів і КБ. Це чудові конструктори, які пропонують гідні варіанти модернізації”, – резюмував експерт.

Читайте також:
У перші тижні боїв на Донбасі Javelin змінили би ситуацію, – генерал Брідлоу

Як інформувала “Новинарня“, після тривалих переговорів у грудні 2017 року Сполучені Штати оголосили, що нададуть Україні летальне оборонне озброєння для стримування агресії РФ – протитанкові ракетні комплекси Javelin. Тоді йшлося про 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок, загальна сума поставки оцінювалася в 47 мільйонів доларів. Перша партія “джавелінів” прийшла в Україну у квітні 2018 року.
Відомо, що тривалий час ПТРК “Джавелін” на вимогу Вашингтона розміщувалися не на Донбасі.
Однак після отримання Збройними силами України американських ПТРК різко скоротилася активність російських танків у зоні АТО/ООС.
Надалі Вашингтон виділяв Україні нові партії “джавелінів”.

Читайте також:
США готують до відправки в Україну ще одну партію “Айлендів”

Кожна бригада в ООС матиме “джавеліни”, їх навчають наступати в містах, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна