У перші тижні боїв на Донбасі Javelin змінили би ситуацію, – генерал Брідлоу

 

США повинні припинити озиратися на Росію, стримуючи себе в питаннях оборонної допомоги Україні, зокрема летальною зброєю.

Про це під час прямого включення Вашингтон – Київ заявив колишній верховний головнокомандувач об’єднаних сил у Європі, американський генерал Філіп Брідлоу, повідомляє “Укрінформ” у п’ятницю, 23 жовтня.

“Ми підтримуємо (Україну, – “Н”), але водночас є вагання. Якби ми ухвалили рішення про Javelin  у перші два тижні, а не впродовж років, як це відбулося натомість – ситуація розвивалася би зовсім інакше”, – наголосив генерал, згадавши, зокрема, бої під Дебальцевим.

Він зазначив, що США ще з початку російської агресії проти Грузії у 2008 році зайняли позицію самостримування, адже “переймалися, щоби не спровокувати Росію”.

За його словами, у Вашингтоні мали би звернути увагу на те, що провокатором є саме Російська Федерація.

“Може, це нас мало спровокувати вторгнення (Росії, – “Н”) в Грузію 2008 року? Чи перше вторгнення на територію України, у Крим? Чи вторгнення Росії на Донбасі?”, – зауважив Бридлоу й додав, що ніхто не хоче роздмухувати війну – це не в інтересах Сполучених Штатів.

Водночас і росіяни не хотіли би стикнутися в протистоянні з Америкою.

“Росіяни хочуть зазіхати на своїх найближчих сусідів так, щоби не отримувати відповіді від нас, і досі вони мають бажаний результат”, – зазначив генерал і зауважив, що США повинні знайти рішення в цій ситуації.

“Ми маємо бути ініціативними в нашій підтримці – на відміну від того, що було впродовж 12 років (з моменту агресії РФ проти Грузії, – “Н”)”, – наголосив Брідлоу.

Як інформувала “Новинарня“, після тривалих переговорів у грудні 2017 року Сполучені Штати оголосили, що нададуть Україні летальне оборонне озброєння для стримування агресії РФ – протитанкові ракетні комплекси Javelin. Тоді йшлося про 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок, загальна сума поставки оцінювалася в 47 мільйонів доларів. Перша партія “джавелінів” прийшла в Україну у квітні 2018 року.
Відомо, що тривалий час ПТРК “Джавелін” на вимогу Вашингтона розміщувалися не на Донбасі.
Однак після отримання Збройними силами України американських ПТРК різко скоротилася активність російських танків у зоні АТО/ООС.
Надалі Вашингтон виділяв Україні нові партії “джавелінів”.

Читайте також:
США готують до відправки в Україну ще одну партію “Айлендів”

Кожна бригада в ООС матиме “джавеліни”, їх навчають наступати в містах, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна