Після відмашки Путіна Пушилін сам захотів зустрітися із Зеленським

 

Маріонетковий ватажок окупованих Росією районів Донецької області (ОРДО) Денис Пушилін закликав президента України Володимира Зеленського зустрітися на лінії зіткнення на Донбасі.

Про це Пушилін сказав у відеозверненні, оприлюдненому ввечері 22 квітня на його сайті, яке також широко цитують російські медіа.

Із таким закликом глава терористичної організації “ДНР” виступив невдовзі після того, як президент РФ Володимир Путін відкинув пропозицію Зеленського зустрітися на Донбасі, запропонував натомість Москву та заявив, що Київ сам має вирішувати “внутрішні проблеми” й контактувати з ватажками “республік”.

“Закликаю вас, пане Зеленський, не лідерів третіх країн запрошувати на лінію дотику, а краще відправитися туди самому для чесного і відкритого діалогу з нами”, – сказав Пушилін.

Він додав, що готовий зустріти Зеленського разом із ватажком так званої “ЛНР” Леонідом Пасічником.

Пушилін запропонував Зеленському, зокрема, відвідати “гарячі точки” на лінії фронту: Старомихайлівку, Опитне, Веселе, Зайцеве, Олександрівку.

Він також сказав, що в разі відмови глави держави вони з Пасічником готові до онлайн-дебатів.

Слідом за Путіним представник окупаційної адміністрації повторив тезу російської пропаганди про те, нібито “сторонами конфлікту офіційно виступають Київ і Донбас”, і якщо Зеленський продовжить закликати до діалогу “треті сторони” (тобто Росію), це буде “вихід із Мінських угод”.

Нагадаємо, 20 квітня президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням, у якому заявив, що Україна не боїться Росії, та запропонував Володимиру Путіну зустрітися “в будь-якій точці українського Донбасу”.
У відповідь Путін 22 квітня заявив, що готовий прийняти українського президента в Москві, але говорити про двосторонні питання, тоді як з ОРДЛО Київ, на його думку, мусив би вести прямий діалог.

Читайте також:
Путін у посланні не згадав Донбас, та попередив про “перетин червоних ліній Росії”

“Настав час для деескалації”: що сказав Байден у зверненні з приводу України і РФ

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за три тижні квітня – вже 12.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.
На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.
22 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що про відвід військ від кордону з Україною.

Читайте також:
Україна готова до російського вторгнення, – Зеленський. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна