Кулеба: Росія має припинити військове нагнітання

 

Ескалація з боку Російської Федерації на окупованих нею українських територіях є наймасштабнішою за останні роки. Москва має припинити військове нагнітання і підтвердити свою відданість режиму припинення вогню.

Про це в четвер, 1 квітня, заявив міністр закордонних справ України Дмитра Кулеби, інформує пресслужба МЗС.

Дипломат зазначив, що Україна та партнери нашої держави констатують системне загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму на тлі небажання РФ підтвердити свою відданість режиму припинення вогню.

“Нинішня ескалація з боку Російської Федерації є системною та наймасштабнішою за останні роки. Своїми діями Російська Федерація завела ситуацію у глухий кут, вихід з якого лише один: дипломатія”, – заявив Кулеба.

Міністр закордонних справ наголосив, що Москва має припинити військове нагнітання, негайно і беззастережно підтвердити свою відданість політико-дипломатичному врегулюванню та режиму припинення вогню.

Водночас дипломат вважає, що Україна разом із Німеччиною та Францією як посередниками у “нормандському форматі” роблять все можливе, аби спонукати Росію до конструктивного переговорного процесу. Інші партнери, зокрема США, Канада, Велика Британія, НАТО, також виступають за продовження Росією переговорів.

“Яку би дезінформацію не поширювала Росія, запевняю: Україна надаватиме пріоритет політико-дипломатичним шляхам врегулювання, адже мир та життя людей є фундаментальною цінністю для нашої держави”, – заявив глава МЗС України.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило про те, що Росія готує провокації у зоні ООС на Донбасі та розширює свою присутність на окупованих територіях.

За словами головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака, станом на 30 березня вздовж державного кордону України утримується 28 батальйонних тактичних груп Збройних сил Російської Федерації.

26 березня під Шумами на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу загинули підполковник ЗСУ Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10-ї огшбр Сергій БарничМаксим Абрамович та Сергій Гайченко.
Після події під Шумами президент Володимир Зеленський відправив на Донбас начальника Генштабу та анонсував переговори з усіма лідерами “нормандської четвірки”, а Україна закликала ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу ТКГ.

Читайте також:
“Ескалація помітна з початку року”: Зеленський прокоментував загострення на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.