“Ескалація помітна з початку року”: Зеленський прокоментував загострення на фронті

 

Президент України Володимир Зеленський прагне повернутися до умов, коли припинення вогню на Донбасі діяло найбільш ефективно та вважає військові навчання російських військ вздовж українського кордону тиском.

Про це йдеться в повідомленні на його фейсбук-сторінці, опублікованому в четвер, 1 квітня.

“Питання війни та миру на сьогодні я розділив би на два пункти. Насамперед – про Донбас. Так, ескалація помітна з початку року. 20 загиблих і 57 поранених – тільки за перші місяці. Другий пункт – нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною. Гра м’язами у форматі військових навчань і можливі провокації вздовж кордону – це традиційна справа Росії. Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас – тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності”, – заявив Зеленський.

Читайте також:
Загиблі герої березня 2021: дев’ять облич та історій

Окрім того, він відзначив, що частиною відстоювання незалежності України та просування миру є і санкції проти народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука.

“Санкції проти Віктора Медведчука, наша голосна та тверда позиція щодо незалежності України та просування до миру й беззаперечна підтримка з боку західних партнерів дратують ворога, що вторгся на Донбас і окупував Крим. Це зрозуміло. Як зрозуміло й те, що ми хотіли б повернутися до тих умов, коли режим припинення вогню діяв ефективніше – як з 27 липня 2020 року, коли впродовж місяців у нас було в десятки разів менше поранених і загиблих”, – зазначив президент.

За його словами, Україна наразі намагається якнайшвидше домовитися про перемир’я на Донбасі.

“Процес перемовин щодо миру нелегкий. Але ніхто й не сподівався, що буде легко. Завжди боляче втрачати наших людей. Кожна звістка про загибель дається з болем сім’ям, родичам, усім українцям і мені як президенту. Саме тому ми не зупиняємось і домовляємося про перемир’я як про найшвидший тактичний крок. Наша ж стратегія – обов’язково мир і повернення наших людей і територій”, – вважає глава держави.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило про те, що Росія готує провокації у зоні ООС на Донбасі та розширює свою присутність на окупованих територіях.

За словами головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака, станом на 30 березня вздовж державного кордону України утримується 28 батальйонних тактичних груп Збройних сил Російської Федерації.

26 березня під Шумами на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу загинули підполковник ЗСУ Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10-ї огшбр Сергій БарничМаксим Абрамович та Сергій Гайченко.
Після події під Шумами президент Володимир Зеленський відправив на Донбас начальника Генштабу та анонсував переговори з усіма лідерами “нормандської четвірки”, а Україна закликала ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу ТКГ.

Читайте також:
Україна на наступному засіданні ТКГ ініціюватиме “великоднє перемир’я”, – Кравчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна