В РНБО розповіли, за яких умов закриють “Россотрудничество” в Києві

 

У Раді національної безпеки і оборони розповіли про умови, за яких припинить роботу Російський центр науки і культури в Києві, який є філією російського держагенства “Россотрудничество”.

Про це відповіли в РНБО на запит журналістів “Радіо Свобода”.

Згідно з пунктом 4 статті 5 закону “Про санкції”, припинення дії міжнародних договорів “здійснюється Верховною Радою України за поданням президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи”, зазначили в РНБО.

У пункті 1 статті 5 закону “Про санкції” йдеться про те, що РНБО розглядає питання щодо застосування санкцій “виключно на підставі пропозицій Верховної Ради України, президента України, Кабінету міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України”, додали у відомстві.

“У разі надходження пропозицій щодо застосування санкцій стосовно зазначеної у вашому запиті юридичної особи від уповноважених законом України “Про санкції” державних органів, вони будуть винесені на розгляд РНБО України в установленому порядку”, – йдеться у відповіді РНБО на запит.

Варто нагадати, що центр засновано угодою між Кабінетом міністрів України і урядом Росії в 1998 році, і ратифіковано українським законодавством у 1999 році.

Нагадаємо, напередодні Раду національної безпеки і оборони України просили заборонити в Україні російську агенцію “Россотрудничество”, яка зібралася вшановувати “російсько-українського поета” Тараса Шевченка. Ще в 2016 році організація визнана Європою як пропагандистська.
Відповідне звернення до президента і РНБО поширив регіональний віце-президент Світового конгресу українців у Південній та Західній Європі, шолова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

Як писала “Новинарня“, 9 травня 2018 року активісти націоналістичної організації “С14” в Києві облили зеленкою та екскрементами самого голову “Россотруднісчетва” Костянтина Воробйова, який також є радником посла РФ в Україні.

Воробйов Костянтин Павлович (1954 р.н.), за офіційними даними, раніше працював в ЦК ВЛКСМ, адміністрації президента Росії, Російському фонді культури, Держконцерті Росії.
З лютого 2010 року – директор Російського центру науки і культури в Києві, керівник представництва Росспівробітництва в Києві, радник посольства Російської Федерації в Україні.

Як повідомляв у червні 2-18 року “Інформаційний спротив”, Москва відкликає з України голову представництва “Россотрудничества” Костянтина Воробйова, оцінивши його роботу в Києві як незадовільну.

Читайте також:
За Дебальцеве: “С14” розгромила Россотрудничество. ФОТО, ВІДЕО

“Проводи Россотруднічества”: активісти в Києві облили лайном і побили автівки дипломатів з РФ. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна