“Об’єднані зусилля-2021”: Україна запросила до участі вже 16 країн

 

Стратегічні командно-штабні навчання “Об’єднані зусилля – 2021” за масштабом, представництвом та сценарієм перевершать минулорічні. Запрошення взяти участь у них вже надіслано 16 країнам-партнерам.

Про це повідомив Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв у коментарі “Укрінформу”.

“Військові маневри, що заплановані на початок вересня поточного року, відбуватимуться на всіх військових полігонах, а також у акваторіях Чорного й Азовського морів. Але за масштабом, представництвом та сценарієм навчання “Об’єднані зусилля – 2021″ переважатимуть тогорічні”, – сказав Сергій Наєв.

Він наголосив, що навчання пройдуть у три етапи.

Зокрема, під час першого та другого етапів планується відпрацювати питання управління силами оборони держави у ході відсічі збройної агресії.

В ході третього етапу планується відпрацювати елементи управління угрупованнями військ у ході ведення операцій із застосуванням багатонаціональних підрозділів зі складу Збройних сил держав-партнерів.

За інформацією командувача, Головним управлінням військового співробітництва та верифікації Збройних сил України надіслано запрошення 16 країнам-партнерам, у тому числі державам-членам НАТО:

  • США;
  • Великій Британії;
  • Канаді;
  • ФРН;
  • Угорщині;
  • Польщі;
  • Румунії;
  • Литві;
  • Словаччині;
  • Туреччині.

Крім того, запрошені держави, які мають статус партнера НАТО з розширеними можливостями – це Фінляндія, Швеція, Йорданія та Грузія, а також держави, що приєднались до програми НАТО “Партнерство заради миру” – Молдова та Азербайджан.

“Дуже приємно, що Італія, Франція, Естонія та Латвія самі висловили бажання взяти участь у навчаннях. І це є свідченням того, що ми маємо досягти спільної мети – взаємосумісності наших Збройних сил для протидії світовим та регіональним загрозам”, – наголосив Сергій Наєв.

Командувач поінформував, що наразі вже розпочато цикл плануючих конференцій щодо визначення сил та засобів майбутніх навчань. Остаточний формат маневрів “Об’єднані зусилля – 2021” передбачається визначити в ході головної плануючої конференції у квітні.

Довідково:
22-25 вересня 2020 року в Україні відбулись перші стратегічні командно-штабні навчання “Об’єднані зусилля – 2020”, участь у яких взяли близько 12 тисяч осіб і 700 одиниць озброєння та військової техніки.
Метою навчання було нарощування оперативних спроможностей органів військового управління ЗСУ та органів управління інших складових сил оборони, здійснення ефективного управління військами і силами в ході ведення операції. Навчання були проведені на єдиному оперативно-стратегічному фоні і наближені до імовірного характеру розвитку воєнно-політичної обстановки навколо України.
У ході навчання органи військового управління ЗСУ розгортались на пунктах управліннях вже в нових J-структурах. Це навчання стало контрольним заходом для перевірки нової системи управління в українських військах.
Під час навчання перевірялися системи зв’язку, розвідки, отримання інформації та обмін нею, як між органами управління Збройних сил, так і між силами і засобами країн-членів НАТО. Вперше до проведення стратегічного командно-штабного навчання були залучені військові підрозділи Збройних сил країн-членів НАТО (США, Велика Британія) для спільного виконання навчально-бойових завдань, радники представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, також інструктори, військові радники, спостерігачі від США, Великої Британії, ФРН, Литовської Республіки та Республіки Польща. Загалом за проведенням навчань спостерігали до 200 іноземних інструкторів, військових радників та спостерігачів.

До навчань було залучено понад 100 військових частин, підрозділів усіх родів, видів військ та спеціальних військ ЗСУ.

Читайте також:
“Об’єднані зусилля-2020”: відбулися бойові стрільби “Ураганами” і “Вільхою” із Зеленським. ФОТО

Як писала “Новинарня“, 17 липня міністр оборони Андрій Таран заявив, що у відповідь на російські військові навчання в тимчасово окупованому Криму “Кавказ-2020” Україна проведе асиметричні навчання “Об’єднані зусилля-2020”.

Стратегічні командно-штабні навчання “Об’єднані зусилля-2020” – імовірно, найбільші в новій історії України – проходять із 22-го по 25 вересня.

До навчання залучені радники Представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, інструктори, військові радники та спостерігачі від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Федеративної Республіки Німеччини, Литовської Республіки, Республіки Польща (загалом п’яти країн НАТО), а також окремий підрозділ британських десантників.

Загалом рамках КШН “Об’єднані зусилля” заявлена участь 12 тисяч військових по всій території України. За проведенням навчання спостерігають до 200 іноземних інструкторів, військових радників та спостерігачів.

У рамках КШН “Об’єднані зусилля” відбуваються маневри українських і британських десантників “Спільні зусилля”. Так, 19 вересня військові 16-ї десантно-штурмової бригади ЗС Сполученого Королівства, злетівши в Британії,  десантувалися в полі на Миколаївщині.

Нагадаємо, що за інформацією Головного управління розвідки МОУ, у військових навчаннях ЗС Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі РФ беруть участь близько 120 тисяч військових та близько чотирьох тисяч одиниць техніки. В ході показової фази навчання “не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру”.

Читайте також:
Під час навчань “Об’єднані зусилля-2020” над Україною
пролетять бомбардувальники США з імітацією ракетно-бомбових ударів

На Миколаївщині та Херсонщині триває активна фаза навчань “Об’єднані зусилля-2020”. ФОТО

“Об’єднані зусилля-2020”: конвертоплани США Osprey дозаправилися в небі над Чорним морем. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.