Під час навчань “Кавказ-2020” Росія може вдаватися до провокацій, – ГУР

 

Під час військових навчань Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі участь візьмуть близько 120 тисяч осіб та близько чотирьох тисяч одиниць техніки.
В ході показової фази навчання не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру.

Про це в п’ятницю, 26 червня, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.
За його словами, щороку готовність російських військ до бойового застосування перевіряється під час стратегічних командно-штабних навчань збройних сил Росії.

“Аналіз безпекового середовища довкола України свідчить про цілеспрямовані заходи Росії з нарощування бойового потенціалу поблизу кордонів нашої держави. Створення нових з’єднань і частин, мілітаризація окупованого Кримського півострова посилюють воєнну загрозу національній безпеці України”, – каже представник ГУР.

За його словами, в цьому році у ході навчання “Кавказ-2020” російське військо відпрацює увесь комплекс заходів з підготовки та застосування російських сил загального призначення.

До участі у навчанні “Кавказ”також запрошені контингенти збройних сил 17 країн-партнерів.

У навчаннях візьмуть участь:

  • щонайменше 100-120 тис. осіб;
  • 3000 бойових броньованих машин (з них – не менше 500 танків);
  • 300 літаків;
  • 250 вертольотів;
  • 50 кораблів;
  • до 5 підводних човнів.

Цьогорічне навчання “Кавказ” планується провести у глибині території країни на полігонах “Прудбой”, “Капустин Яр”, “Ашулук”.

“У той же час аналіз підготовки до навчання вказує, що ці заяви мають більше пропагандистський та демонстративний характер. Окремі епізоди будуть відпрацьовані у прикордонних з Україною районах Росії, зокрема на полігонах “Кадамовський”, “Кузьмінський”, а також в окупованому Криму”, – підкреслює Скібіцький.

У ГУР припускають, що показова фаза навчань буде проведена у формі декількох двосторонніх навчань на Донському, Кримському, а також Владикавказському операційних напрямках. В акваторії Чорного моря можливе проведення міжфлотського навчання.

У липні-серпні 2020 року запланована серія спеціальних навчань.

“У ході показової фази не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру“, – наголошує представник української розвідки та підкреслює, що цьогорічні навчання стануть черговим етапом підвищення навченості російського агресора.

У ГУР наголошують, що “Кавказ-2020” російське керівництво використає для демонстрації воєнної могутності Україні та державам Європи, і його слід розглядати як елемент тиску на нашу країну.

“В цей час посилиться інформаційна кампанія Росії, у тому числі з використанням українського інформаційного простору. Основна мета полягатиме у залякуванні та нав’язуванні на всіх рівнях думки про незворотність виконання російських вимог стосовно окупованих територій та здатність Кремля відстоювати свої інтереси з використанням сили”, – підкреслив Скібіцький.

Він додав, що у зв’язку з цим між Головним управлінням розвідки, Генеральним штабом Збройних сил України, Командуванням об’єднаних сил налагоджена чітка взаємодія з обміну інформацією.

За результатами розвідки навчання спецслужби обіцяють підготувати відповідний аналіз та пропозиції щодо нейтралізації загроз від Російської Федерації.

Як інформувала “Новинарня“, раніше президент американської Jamestown Foundation Глен Говард зазначав, що посушливе літо в Криму може спонукати Російську Федерацію перейти до активних дій у Херсонській області, щоб отримати контроль над Північно-Кримським каналом. Таке ж припущення висловлює і колишній глава уряду АР Крим, екснардеп Сергій Куніцин (нині – голова Констультативної ради у справах ветеранів війни).

На початку червня стало відомо, що на території Херсонської та Миколаївської областей військові та правоохоронці посилили охорону об’єктів критичної інфраструктури через загрозу можливого вторгнення російських військ.

Наприкінці червня військові звітували, що один із підрозділів морської піхоти відпрацював десантування посадковим способом на територію одного із важливих об’єктів у виключній морській економічній зоні України, та приступив до умовної його оборони.

Екскомандувач Збройними силами США в Європі, генерал Бен Ходжес припустив, що через посушливе літо в окупованому Криму Російська Федерація під прикриттям військових навчань “Кавказ-2020” може захопити дамбу в Херсонській області.

Читайте також:
Поправку до конституції РФ вносять, аби не повернути Крим Україні, – російський політик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна