Росія може вдатися до військової ескалації, щоби забезпечити Крим водою з України, – Куніцин

 

Україні слід бути готовою до того, що Російська Федерація може вдатися до військової ескалації, щоб забезпечити дніпровською водою анексований Крим.

Таку думку в ефірі ObozTV висловив у четвер, 11 червня, ексглава Ради міністрів АР Крим, а нині – очільник Консультативної ради у справах ветеранів війни при ОПУ Сергій Куніцин.

“Росія може піти на якісь дії, військову ескалацію. Херсон їм не потрібен, їм потрібне Каховське море і шлюзи в районі Таврійська і Каховки, тому що без цього воду в Крим не подаси. На цей аспект треба звертати серйозну увагу, тому що ми вже переконалися і щодо Криму, і Донбасу … Тоді теж ніхто не очікував, але це сталося. Треба бути напоготові “, – вважає Куніцин.

За його словами, прісної води, яку зараз беруть зі свердловин, в Криму вже не вистачає через зростання кількості населення півострова.

“Ситуація з водою критична, без України вони не зможуть цю проблему вирішити, тому що об’єктивно такого обсягу води не існує. Вони не можуть, як в Сінгапурі, витратити $100 млрд доларів на те, щоб опріснювати морську воду”, – зазначив Куніцин.

У цьому контексті він нагадав про непередбачувані дії РФ з островом Тузла.

“Хто міг спрогнозувати події на Тузлі? Два президенти – Леонід Кучма і Володимир Путін – зустрілися, роз’їхалися, а на наступний день там почали насипати чотирикілометрову дамбу, і це тривало протягом місяця. Залишалася доба для того, щоб з’єднати дамбу з островом. Якби не жорстка позиція президента, силовиків, кримської влади, прикордонників, Збройних сил, якби ми не затопили дві баржі вночі – невідомо, чим би це все закінчилося “, – нагадав Куніцин.

Він додав, що “після Тузли прекрасно зрозумів, що чекати можна чого завгодно”.

Раніше в кримському Держкомводогоспі визнали, що за останній місяць наповнюваність водосховищ Криму знизилася на 7,1 млн кубометрів.

Як інформувала “Новинарня“, 11 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення водопостачання через Північно-Кримський канал на порядку денному наразі не стоїть.

Раніше президент американського фонду “Джеймстаун” Глен Говард зазначав, що посушливе літо в Криму може спонукати Російську Федерацію перейти до активних дій у Херсонській області, щоб отримати контроль над Північно-Кримським каналом.

На початку червня стало відомо, що на території Херсонської та Миколаївської областей військові та правоохоронці посилили охорону об’єктів критичної інфраструктури через загрозу можливого вторгнення Російської Федерації.

Читайте також:
На межі з Кримом викрали українського десантника Євгена Добринського, він у руках спецслужб РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна