Пам’ять про оборону ДАПу: біля Михайлівського собору виклали вежу з 244 лампадок

 

У Києві біля Михайлівського Золотоверхого собору ПЦУ в пам’ять про оборону Донецького аеропорту запалили 244 лампадки – по одній за кожен день захисту ДАПу.

Меморіальний захід відбувся ввечері в четвер, 21 січня, передає “Суспільне“.

Участь в акції взяли кілька десятків людей. До заходу долучилися як безпосередні учасники подій, “кіборги”-ветерани, їхні рідні й близькі, так і пересічні кияни.

Учасники виклали на хіднику лампадки у формі диспетчерської вежі Донецького аеропорту та цифри 244.

Підполковник ЗСУ Віталій Баранов, який воював у лавах 90-го окремого аеромобільного батальйону, розповів, що найбільше з подій у ДАПі йому запам’яталася мужність бійців. За його словами, лампадки – це пам’ять про загиблих і шана тим, хто повернувся.

“Дуже тяжко було втрачати, дуже тяжко було переносити. Взагалі там 39 чоловік загинуло наших з батальйону, а в період з 19-го по 21 січня – 25”, – сказав Баранов.

Раніше цього дня в Михайлівському Золотоверхому соборі панахиду відслужив предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Як відомо, героїчна оборона Донецького аеропорту українськими військами тривала з 26 травня 2014-го до 22 січня (за іншими даними – 24 січня) 2015 року.
“Кіборги” вистояли, не вистояв бетон” – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом українських бійців.
ДАП російські бойовики атакували з реактивної системи залпового вогню “Град”, артилерії, танків, стрілецької зброї.
Під час оборони аеропорту загинули 100 українських бійців та понад пів тисячі отримали поранення.

Читайте також:
“Коти в ДАПі оглухли від обстрілів, ми – теж”. Київський “кіборг” Віталій Лозовий – про нелюдські умови оборони аеропорту, дивні “перезмінки” з росіянами та кіно наяву

У формі вежі: в Дніпрі оборонців ДАПу вшанували масштабним автомобільним флешмобом

“І тільки фото в альбомі 18.01.2015 говорять, що дах не поїхав”, – кіборг Пясецький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна