Субпідрядник, який модернізовуватиме американські катери Island, зареєстрований в ОРЛО, – ЗМІ

 

Катери типу Island ВМС України “Старобільськ” і “Слов’янськ” планується оснастити 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72.

Про це із посиланням на власні джерела в українському флоті повідомляє видання “Думская” в неділю, 15 листопада.

За словами співрозмовника журналістів, катери оснастять 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72, які зараз модернізуються “на одному з українських підприємств”.

Раніше видання повідомляло про один з варіантів, котрий полягає в установці на “Айленди” радянських торпед і бойової інформаційної системи управління зброєю “Контур” виробництва однієї з українських компаній.

Начальник управління кораблебудування командування ВМСУ капітан першого рангу Василь Радчук підтвердив, що такі плани були.
Додатково він повідомив, що прийнято рішення про модернізацію і переозброєння патрульних катерів “Старобільськ” та “Слов’янськ” на національних підприємствах.

“Український мілітарний портал” пише, що субпідрядник модернізації патрульних катерів типу Island – НВК “Клівер” – має реєстрацію на тимчасово окупованій території Луганської області.

“Підприємство розробляє модернізацію 400-мм радянських торпед СЕТ-72 для можливості подальшого встановлення на патрульні катери”, – зазначає видання.

На офіційному сайті підприємства сказано, що воно може виконувати всі види ремонтів авіаційних протичовнових електричних торпед АТ-1, ВТТ-1, АТ-2, УМГТ-1 та їх складових частин, а також виконує всі види ремонтів електричних торпед СЕТ-40, СЕТ-53, СЕТ-65, ТЕСТ-71, СЕТ-72, УСЕТ-80, їх модифікацій та окремих складових частин.

Аналіз сайту не показав будь-яких виробничих потужностей підприємства, а адреса НВК “Клівер” – вул. Герцена 35А у Києві, де розташований житловий комплекс “Герцен Парк”.

Компанія НВК “Клівер” зареєстрована 29 січня 2020 року. Основний вид діяльності вказаний як “46.90 Неспеціалізована оптова торгівля (основний)”.

Серед засновників підприємства – діючий керівник підприємства Врублевська Оксана Анатоліївна та Алексеєнко Валерій Миколайович. Останній є одним з засновників підприємства НВО “Клівер”, що зареєстрований у 2007 році у місті Хрустальний (колишній Красний Луч) Луганської області.

За даними з Реєстру реєстрацію свого місця проживання він не змінив – Луганська область, місто Луганськ, квартал Ольховський, будинок 13, квартира 62.

Довідково про підприємство

НВО “Клівер” – це колишнє підприємство “Красний Луч” в однойменному місті на Луганщині, що в радянські часи випускало цивільну продукцію під торговою маркою “Кливер”, а серед військової номенклатури – гідроакустичні станції типу “Бронза”, “Платина” та інші.
У вигляді ПАТ “Красний Луч” проіснувало до 2006 року, коли відбулась санація підприємства і за цією ж юридичною адресою було перереєстровано науково-виробниче об’єднання “Клівер”, котре і продовжило профільну діяльність та розширивши її на виготовлення твердопаливних котлів.

За даними видання “Думская”, радником у компанії НВК “Клівер” є командувач ВМС ЗС України у 2014-2016 рр. Сергій Гайдук, якого було звільнено з посади, а згодом і з військ тогочасним президентом України Петром Порошенком через “недоліки у виконанні службових обов’язків і низький авторитет”.
Серед неофіційних причин називали тиск громадськості. Чиновники ВМС гальмували міжнародне співробітництво України, а особисто Сергій Гайдук виступав проти отримання матеріально-технічної допомоги від США (мова про згадані патрульні катери типу Island та низку інших проєктів).
За даними фонду “Повернись живим”, дочка Гайдука Юлія Рудь одружена з офіцером ФСБ і проживає в Севастополі, в окупованому Криму.

Читайте також:
США затвердили рішення надати України 16 патрульних катерів Mark VI

Над катерами “Слов’янськ” і “Старобільськ” урочисто підняли прапори. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

До Одеси “айленди” прибули в жовтні 2019 року.

Згідно з домовленостями, перші два американські патрульні катери типу Island були передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечила 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн доларів.

Як відомо, у 2021 році Україна має отримати зі США ще три катери типу “Айленд”, на яких уже буде стояти американська зброя, в тому числі, можливо, протикорабельні ракети малої дальності.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж – 16 осіб. Автономність – п’ять діб. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном.
Штатне озброєння у США складалося з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна