Над “айлендами” підняли синьо-жовті прапори. Їхні бойові можливості зростуть. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

У середу, 13 листопада, у Практичній гавані міста Одеси відбулась церемонія підняття прапора ВМС ЗС України на раніше переданих патрульних катерах “Слов’янськ” та “Старобільськ” типу Island, а також пошуково-рятувальному судні “Олександр Охрименко”.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Подія відбувалась в урочистій обстановці, на яку прибуло вище військово-політичне керівництво країни.

Введення цих одиниць до складу національного флоту покращить спроможності ВМС ЗС України на морі.

“Ці катери, подаровані США, мають гарний технічний стан та прекрасні патрульні спроможності для захисту національних інтересів України у ближній морській зоні”, – сказав колишній перший заступник командувача ВМС ЗС України, адмірал Ігор Кабаненко.

ДОПОВНЕНО. У заходах підняття прапорів узяли участь заступник міністра оборони України Анатолій Петренко, представники посольства США в Україні, дипломати й інші іноземні гості, зокрема з країн НАТО, військовослужбовці корабельно-катерного складу флоту, волонтери, духовенство та громадськість.

Як інформує пресслужба МОУ, в найменуваннях катерів на честь міст українського Донбасу — “Слов’янськ” і “Старобільськ” — увічнена пам’ять полеглих в АТО/ООС захисників України, уродженців саме цих міст — матроса Олександра Веремеєнка та старшого матроса Степана Криля зі Старобільська, матроса Романа Напрягла, старшого матроса Сергія Майбороди зі Слов’янська.

У загальній системі бойового застосування національних ВМС патрульні катери “Старобільськ” та “Слов’янськ” залучатимуть до виконання таких завдань як захист судноплавства, захист портів і морських комунікацій, патрулювання в межах виняткової морської економічної зони, забезпечення розгортання сил (військ), посилення охорони морських ділянок державного кордону, прикриття конвоїв під час забезпечення перевезення вантажів в морі, зазначають в Міноборони.

Крім того, спроможності цих катерів дозволятимуть залучати їх до операцій по боротьбі з проявами піратства, незаконної міграції та контрабанди в акваторії чорноморсько-азовського басейну, участі у пошуково-рятувальних операціях з надання допомоги аварійним об’єктам. Завдяки їхнім морехідним можливостям катери типу Island можна буде застосовувати як у Чорному та Азовському морях, так і в Середземному.

За словами начальника управління кораблебудування командування ВМС ЗС України капітана 1 рангу Василя Радчука, до кінця 2019 року бойові можливості “айлендів” значно зростуть за рахунок проведення їхнього доозброєння.

“До кінця поточного року на катерах буде встановлено крупнокаліберний кулемет калібру 12,7 мм. А в наступному ми оснастимо їх автоматичними гарматами з дистанційним керуванням та комплексами радіотехнічного озброєння. Загалом ми розглядаємо три можливі варіанти дооснащення катерів. Будемо обирати найоптимальніший. Перш за все, ми повинні вивчити можливості самих катерів під час виконання завдань в морі, подивитися на роботу енергетичних установок тощо”, ‒ розповів в інтерв’ю АрміяInform Василь Радчук.

Фотогалерея пресслужби Міноборони:

катери-island-підняття-прапора-словянськ-старобільськ катери-island-підняття-прапора-словянськ катери-island-підняття-прапора катери-island-підняття-прапора-3 катери-island-підняття-прапора-старобільськ-воронченко катери-island-підняття-прапора-словянськ-2 катери-island-підняття-прапора-медведенко
<
>
Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко на катері "айленд", литсопад 2019

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

21 жовтня “айленди” для ВМС України прибули в Одесу.

Згідно з домовленостями, американські патрульні катери передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечує 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн. доларів на термін до 18 місяців.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення, що катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.
Крайній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond у 2012 році.

Читайте також:
“Айленди” успішно пройшли перші ходові випробування в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна