Українські екіпажі катерів класу Island завершили підготовку у США

 

У Сполучених Штатах Америки відбулася церемонія випуску українських військових моряків зі складу екіпажів патрульних катерів  класу Island “Слов’янськ” і “Старобільськ”, які завершили 10-тижневий курс навчання на базі Берегової охорони США в місті Балтимор.

Як повідомляє АрміяInform, у церемонії взяли участь командувач Військово-Морських Сил ЗСУ адмірал Ігор Воронченко та посол України у США Валерій Чалий.

Вони подякували керівництву Берегової охорони США за інтенсивний курс підготовки для українських моряків та цінний досвід, переданий їм для покращення спроможностей ВМСУ з морської безпеки.

З американської сторони випускників привітав контрадмірал Джозеф Войводіч.

Під час курсу українські екіпажі виходили на катерах безпосередньо в море, перевіряли їх маневрені та швидкісні можливості, навчалися самостійно експлуатувати головні двигуни, дизель-генератори та допоміжні системи.

Також українські моряки засвоїли особливості роботи засобів навігації та зв’язку й відпрацювали елементи з боротьби за живучість.

Передбачається, що катери типу “Айленд” будуть виконувати завдання з ведення спостереження за морською обстановкою, патрулювання визначених ділянок моря, охорони портів, рейдів, пунктів базування флоту, морських шляхів, об’єктів морської інфраструктури, а також вестимуть протимінні дії.

Як інформує Український мілітарний портал, перед початком навчання у США екіпажі катерів пройшли інтенсивну мовну підготовку в Одесі. Також в Україні вони проходили комплексну підготовку з практичним відпрацюванням дій на тренажерах Навчального центру ВМС ЗС України.

Після завершення навчання українських моряків розпочнеться підготовка до транспортування катерів в Україну.

Їх доставлять вантажним судном в Одесу орієнтовно в жовтні-листопаді 2019-го року.

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двохвальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.

Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення, що катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.

Крайній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond у 2012 році.

Читайте також:
Начальник Генштабу Руслан Хомчак: Будемо планувати
нові проходи ВМСУ на Азов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна