Під Водяним унаслідок обстрілу санітарного авто загинули морпіхи Ірина Шевченко та Сергій Майборода

 

Унаслідок ранкового обстрілу бойовиками санітарного автомобіля “Хаммер” з протитанкової керованої ракети загинули сержант Ірина Шевченко та старший матрос Сергій Майборода із 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ.

Про це в понеділок, 1 липня, інформує пресслужба 36 омбп.

“Загинули два воїни. Старший матрос Майборода Сергій Григорович та старший матрос Шевченко Ірина Вікторівна”, – йдеться у повідомленні.

У 2017 році Ірина Шевченко давала інтерв’ю журналістам. Тоді вона була у званні старшого солдата в 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ, служила в Широкиному на посаді радіотелефоніста-санінструктора. Попередня посада – санінструктор 1-го десантно-штурмового батальйону. Рідне місто – Херсон.

Контракт із ЗСУ підписала 11 травня 2015 року. До цього працювала продавцем на ринку.

“Все вийшло спонтанно. У нас в Херсоні є волонтерський загін першої долікарської допомоги. Ще навесні 2014-го я пройшла в них курси. Думали з подружкою: Крим поряд, хіба мало що, почнуться провокації, а ми будемо у всеозброєнні. Потім пройшла в них курс викладання медичної допомоги. І подружка підбила мене поїхати в Запоріжжя: туди приїхав Медсанбат, каже, давай пройдемо і ці курси. Після них ми рвонули до Києва – там навчали тактмеду. Я в такому графіку не встигала вдома побути, мене з роботи вже погрожували звільнити”, – розповідала журналістам Ірина.

У лютому 2015 року жінка вже була на позиціях під Широкиним.

Ірина Шевченко 1 Ірина Шевченко 2 Ірина Шевченко 3 Ірина Шевченко 4 ірина Шевченко 5
<
>

На війні, каже, почала відрощувати волосся. “Коса під шоломом – дуже зручно”, – запевняла вона у розмові з журналісткою, наголошуючи, що не завжди була можливість зачіску вирівняти, як це робила вона до війни.

У вільний від служби час багато читала. На час розмови журналістки з Іриною поруч на столі стояв томик Чарльза Діккенса. А ще Ірина була приємно здивована наявності в Широкиному літератури українською мовою: “Хтось же її тут читав до мене”, – казала Шевченко.

Під час служби жінка вивезла з-під вогню бойовиків не одного пораненого військовослужбовця, рятуючи життя.

У грудні 2016 року була нагороджена орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Отримала нагороду з рук президента Петра Порошенка в Маріупольському аеропорту 31 грудня 2016-го.

У 48-річної Ірини залишилася молодша на десять років сестра.

ДОПОВНЕНО. Пресцентр ООС поширив фото іншого загиблого під Водяним.

Старший матрос Сергій Майборода був водієм санітарного автомобіля “Хаммер” HMWV, підбитого з ПТРК.

* * *

Користувачі соцмереж реагують на смерть Ірини Шевченко.

Речниця морських піхотинців Олександра Безсмертна пише про пані Ірину:

“Ви продовжуєте бути поруч, але вже з-під неба. Ви продовжите сварити хлопців за випитий енергетик на «0», насмажите смачнючих широкинських налисників, навесні вздовж траншей посадите помідори, забинтуєте ще не одну поранену руку, нагодуєте і обігрієте як мама – всіх, хто пройде повз Вашу «Усадьбу». Але вже там, з-під неба”.

Журналіст Руслан Ярмолюк:

Журналістка Віолетта Кіртока:

Як інформувала “Новинарня“, близько 10.50, під час виконання військовими медиками ООС завдань з евакуації пораненого в районі населеного пункту Водяне, російські окупанти цинічно та підступно обстріляли санітарний автомобіль одного з підрозділів Об’єднаних сил. Бойовики поцілили у санітарний автомобіль“Хаммер” з ПТКР.
В результаті прямого попадання протитанкової керованої ракети бойовиків один військовослужбовець загинув на місці. Ще двоє військовослужбовців ООС – отримали поранення. Один із поранених, військовий медик, перебував у критичному стані.
За кілька годин стало відомо, що другий поранений помер від отриманих поранень. 

Командування Об’єднаних сил наголошує, що обстріл санітарних автомобілів є порушенням міжнародного законодавства та норм міжнародного гуманітарного права. Підступний обстріл санітарного автомобіля з боку російських окупаційних підрозділів є черговим свідченням того, що окупанти не дотримуються жодних міжнародно-правових норм.

Читайте також:
Бойовики “ЛНР” обстріляли українських медиків. Загинула медсестра Сабіна Галицька з 10 огшбр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна